Naše

VIDEO+FOTO: u Zenici napravljena najveća matica na svijetu, postavljena ispred kompanije Tisakomerc uz M17 u Donjoj Golubinji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO+FOTO: u Zenici napravljena najveća matica na svijetu, postavljena ispred kompanije Tisakomerc uz M17 u Donjoj Golubinji – Iz pogona zeničke kompanije Femetall danas prijepodne je izašla najveća do sada izrađena matica na svijetu, izrađena za potrebe kompanije Tisakomerc iz Žepča.

Poslije nekoliko mjeseci predanog rada, radnici su završili svoj poduhvat pravljenja najveće matice vijka, koja je za pola metra većeg obima nego matica iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je trenutno upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća na svijetu.

Kompanija Tisakomerc iz Donje Golubinje se bavi proizvodnjom šarafa i matica, a njen direktor Nagib Mujkić je odlučio da ispred novoizgrađene upravne zgrade kompanije napravi zaštitni znak kompanije, unikatan i najveći.

-Htjeli smo napraviti nešto jedinstveno, a opet da to bude matica, obzirom da proizvodimo vijke i matice za namještaj. Ideja je rođena nakon što sam vidio da je u Njemačkoj jedna stolarska firma napravila stolicu od 20 metara pa smo i mi odlučili napraviti maticu koja će biti za pola metra većeg prečnika nego trenutno najveća u svijetu koja se nalazi u SAD-u, pojasnio je Mujkić.

Na izradi matice od inoksa učestvovalo je osam radnika, koji su nakon višemjesečnog rada završili svoj veliki zadatak. Matica je danas postavljena ispred nove zgrade fabrike, a u toku je procedura prijave za Guinnessovu knjigu rekorda.

Matica je visoka 336 cm, široka 182 cm, duga 388 cm, a njena težina je 3.450 kilograma

– Siguran sam da će naš novi zaštitni znak privući pažnju prolaznika na magistralnom putu M17, između Žepča i Zenice (u Donjoj Golubinji) da će se ljudi zaustavljati pored nje i fotografisati, kazali su u Tisakomercu.

Vrijednost matice je više od 30.000 KM, a danas je a specijalnim transportom prevezena iz Zenice do Žepča.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno