Naše

FOTO: Izvođači radova na A1 iznad Heca zatrpavaju korita potoka iznad sela, mještani uznemireni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Izvođači radova na A1 iznad Heca zatrpavaju korita potoka iznad sela, mještani uznemireni – Naš sugrađanin i čitalac Vernes Isaković poslao nam je kopiju emaila sa fotografijama, koje je uputio nadležnoj federalnoj inspekciji  i drugim nadležnim organima, s ciljem upozorenja na moguće teške posljedice. Sadržaj pisma i prijave upozorenja prenosimo u cjelini, bez ikakvih intervencija –

Obraćam vam se povodom izvodjenja radova na dionici auto puta koridora 5C iznad naselja Hece u Opštini Zenica. Na navedenoj dionici trenutno izvodi radove firma Čengiz. Tema o o kojoj vam pisem je deponija iskopanog materijala koju su smjestili u usjek izmedju dva brda iznad naselja Hece, a poveden negativnim iskustvima iz 2014. kada se iz navedenog usjeka sručila ogromna količina vode ,počinivši velike matreijalne štete i probleme po lokalno stanovništvo. U navedenom periodu nije bilo nikakvih deponija, pa se poplave ipak nisu mogle spriječiti.

Odgovorno tvrdim da se na lokalitetu deponije nalazi minimalno pet izvora koje je deponija sada zatrpala. Odrastao sam tu i dobro poznajem lokaciju na kojoj se deponija nalazi. Više puta su odgovorni organi Opštine Zenica informisani o ovom problemu, ali se radovi ipak nastavljaju. Moram naglasiti da firma Čengiz izvodi radove i odlaže iskopani materijal, iako sporazum između njih i opštine Zenica još nije potpisan. Prve velike kiše tj. voda koja se slije ponijet će sa sobom velike količine zemlje koje nemaju gdje drugo završiti nego u naseljenom mjestu ispod lokaliteta deponije.

Koliko se ja razumijem u prirodu i ekologiju, normalno bi bilo da se prije odluke gdje će se deponija smjestiti izvrsi stručna ekspertiza o mogućim posljedicama. (nemam informaciju da je ista napravljena). Neki moj zaključak o svemu ovom je da je za firmu Čengiz jedino bitno da smanji transportne troškove odlaganja iskopanog materijala, a kakve ce to posljedice imati po stanovništvo nije im bitno. Ne moŽe se svjesno praviti problem, a zatim tvrditi da će te sanirati posljedice. (mutim vodu na izvoru, pa je bistrim na ušću).

Mi trenutno živimo mirno i želimo da tako i ostane. Naravno da se trebaju graditi putevi i sve ostalo što poboljšava infrastrukturu zemlje, ali uz puno uvažavanje prava na miran i spokojan život svakog pojedinca i porodice. Molim vas da izadjete na lice mjesta i sami se uvjerite o problemu zbog kojem vam se obračam, i spriječite moguce posljedice.

U prilogu vam dostavljam i fotografije snimljene na lokaciji deponije.

Zenica Podnosilac zahtjeva
Dana 31. 08. 2019 Isaković Vernes



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno