Kultura

Foto: Izložba minijatura Nasuha Matrakčija

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za Nasuha Matrakčija većina Bosanaca i Hercegovaca je čula tokom serije Sulejman Veličanstveni (vidi fotografiju gore), ali nažalost, manje je poznato da je ovaj rođeni Visočak jedan od najpoznatijih “likova” tog doba turske imperije, ali ne po vojnom, nego naučnom i akademskom zvanju. U Domu Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica otvorena je izložba reprodukcija minijatura, jednog od najvećih naučnika i umjetnika 15. i 16. stoljeća, Nasuha Matrakčija. Matrakči je rođen u Visokom 1480. godine, a obrazovanje je stekao u Turskoj i Egiptu.

– Bio je pisac, istoričar, kartograf, geograf, matematičar, kaligraf i minijatutista, te pratilac sultana Sulejmana Veličanstvenog, ali je i jedan od najuticajnijih Bošnjaka osmanskog perioda, istakao je profesor doktor Ćazim Hadžimejlić, sa sarajevske Akademije likovnih umjetnosti. U svojim minijaturama Matrakči je iscrtao sve velike gradove, kroz koje je osmanska vojska prolazila, a izložba otvorena u Zenici predstavlja njegove minijature, nastale od 1534. do 1536. godine, tokom puta kroz Irak i Iran.

– UNESCO je 2014. godinu proglasio godinom Nasuha Matrakčija i obilježavajući je, krajem prošle godine u Visokom smo otpočeli manifestaciju kojom obilježavamo njegov lik i djelo, a izložba u Zenici jedan je od njenih sadržaja, naglasio je Mersad Šahinović predsjednik visočkog „Preporoda“.

Pogledajte foto galeriju nastalu tokom otvaranja izložbe. 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno