Kultura

Foto: Izložba Dade Ruvića o Srebrenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici – motiv je i povod za izložbu fotoreportera agencije Reuters Dade Ruvića, koja je otvorena danas u Zenici, na Trgu Alije Izetbegovića. Pod motom “Preživjeti je moguće samo sjećajući se”, outdoor izložba prikazuje 36 fotografija i ima za cilj, kako nam je kazao Dado, probuditi empatiju, ljudskost, sjećanje –

– Opći zaborav me, ako se tako može reći, ponukao da napravim ovu izložbu. Zaborav ljudi oko mene, građana ove zemlje. Kako vrijeme odmiče, a ove godine je 20. godišnjica gnusnog zločina, tako sjećanja blijede i Srebrenica kao da pada u zaborav. Želim da u ljudima probudim ne samo bol, tugu, patnju i sjećanja nego i humanost, ljudskost i empatiju. Da osjete i ono što su možda zaboravili. Ali prije svega da se sjete i nikada ne zaborave. Današnja omladina i moja generacija ne zna ništa o nečuvenom zločinu u Srebrenici i ja želim da ih podstaknem da istraže historiju ove države i nauče ono što se u školama, nažalost, ne uči, kaže Ruvić.

Fotografije koje je Dado u toku pripreme izložbe izabrao nastajale su od njegove prve posjete Srebrenici 2009. godine i, prema riječima fotografa, one zaustavljaju vrijeme i prikazuju najdublju bol i patnju.

„Birao sam one fotografije koje same za sebe pričaju nečujnu priču o gubitku, nemoći, izgubljenosti, potrazi, nikad nestaloj nadi, ali najviše o istinskoj boli nezaraslih rana. Birao sam one koje će dirnuti svakoga, koje imaju dubinu, ali su u isto vrijeme prikladne i za oči najmlađe publike“, kazao nam je Dado.

Izložba Srebrenica 20 godina poslije genocida specifična je i po tome što je postavljena na otvorenom – duž šetnice na Trgu Alije Izetbegovića – od Sinogoge do Trga Alije Izetbegovića i spomenika Kameni spavač. Na taj je način omogućeno svim građanima Zenice, ali i šire, da svakodnevno zastanu i pogledaju je. Izložba je realizirana uz pomoć Muzeja grada Zenica, a bit će otvorena do 15. jula.

Osim u Zenici, izložba će biti postavljena i Bursi, od 10. jula, te Istanbulu, od 11. jula. Pogledajte dio izložbe, kao i šta smo zabilježili tokom otvaranja u foto galeriji Ekrema Imamovića.

Više na

Posted by Zenicablog on 7. Juli 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno