Zenica

FOTO: Interventna spasilačka služba Zenica

FOTO: Interventna spasilačka služba Zenica – Kao odgovor na klimatske promjene i sve češće vremenske nepogode, kao što su poplave, velike padavine, sniježni nanosi, zemljotresi, saobračajne i druge nesreće kao i sve češće potrebe građana za pomoć stručnih sposobnih i opremljenih pojedinaca i organizacija osnovana je prva spasilačka humanitarna organizacija u gradu Zenica koja ima za cilj da pruža pomoč građanima u vidu pružanja usluga stručnog obučavanja, obezbjeđenja, potraga i spašavanja ljudi i materijalnih dobara.

Interventna Spasilačka Služba  Zenica je osnovana udruživanjem iskusnih spasilaca, koji djeluju i rade u gradu Zenica, Zeničko-Dobojskom kantonu i Federaciji Bosne i Hercegovine koji su osposobljeni i obučeni za spašavanje kao i korištenje potrebne lične i kolektivne opremu za potragu i spašavanje. ISS Zenica je organizacija javnog karaktera specijalizirana za spašavanje na vodi i pod vodom, nepristupačnih terena i po teškim vremenskim prilikama, odnosno za sve situacije kod kojih treba primijeniti posebno stručno znanje i opremu za spašavanje. To uključuje nesreće na rijekama, jezerima, morima, u planinskim područjima, stijenama, strmim i teško prohodnim terenima, te nesreće koje se dogode u posebno teškim vremenskim prilikama (poplave, snijeg, hladnoća, led, magla i sl.). Područja rada ISS Zenica često su i urbane sredine, te druga  područja.To su akcije na visokim objektima, tunelima i cijevima, u prometnim nesrećama i na rijekama, te kod niza ekstremnih sportova (parajedrenje, brdski biciklizam, rafting i sl.). Osim spašavanja i pružanja prve pomoći unesrećenima na nepristupačnim područjima, važna aktivnost ISS Zenica je edukacija i prevencija, dakle sprečavanje i izbjegavanje nesreća na vodi, pod vodom i nepristupačnim terenima.

ISS Zenica osigurava kupališta, bazene, plaže, skijališta u Federaciji BiH, brine se za sigurnost na svim organizovanim aktivnostima i sportskim manifestacijama u planinama, rijekama, bazenima, plažama i rizičnim područjima gdje se izvode određene aktivnosti planinarskim pohodima i akcijama, orijentacionim takmičenjima, utrkama brdskih bicikla, natjecanju u sportskom penjanju, ekstremnim utrkama i drugo, te je aktivni učesnik u svim vanrednim situacijama u sistemu zaštite i spašavanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem