Naše

FOTO: Hoće li policija stati javašluku u kraj prije nego strada pješak kod škole u Londži !?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini, u svom Članu 73, kaže – Vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo naročito:

1) na obilježenom pješačkom prelazu i na razdaljini manjoj od pet metara od tog prelaza, kao i na prijelazu biciklističke staze preko kolovoza;

Ova odredba je uvedena i u zakone drugih država, a mora biti ispoštovana i i u lokalnim propisima, kao što je npr. Odluka o komunalnom redu u Gradu Zenica, što i jeste. Zakon kaže da je nedozvoljeno parkiranje NAJMANJE pet metara od “zebre” odnosno pješačkog prijelaza.

U ulici Londža, u neposrednoj blizini Osnovne škole “Edhem Mulabdić”, nalazi se pješački prijelaz oko kojeg se, na mnogo manjoj od propisane udaljenosti, nalaze parking mjesta lokalnog Javnog preduzeća “Parking servis”. Nije jedino mjesto, gotovo u cijelom gradu se krši ZOBS, ali to nije tema ovog članka, o tome ćemo, posebno, drugom prilikom.

Usprkos činjenici da je vidljiva obližnja škola, da je jasno obilježen pješački prijelaz, da je parkiranjem bukvalno ONEMOGUĆENO da se vide pješaci, a pogotovo djeca zbog visine automobila (kombija, pa i kamiona), to uopće ne ometa prekršioce zakona koji svakodnevno parkiraju nasred “zebre”, direktno dovodeći u opasnost živote djece i drugih pješaka.

Iz škole “Edhem Mulabdić” su pisali Policijskoj upravi, Upravi policije MUP-a ZDK, pisali su i roditelji, ali mjesecima nema ni najmanje reakcije. Obzirom na poznatu činjenicu da Bosanac reaguje tek kad ga “lupe po džepu” izgleda da bi češća ili kontinuirana prisutnost ovlaštenih policijskih službenika bila više nego korisna.

U Zenici postoji više od 6.000 obilježenih parking mjesta. Ne ulazeći ovom prilikom u to koliko ih je iscrtano nelegalno, nepropisno, pogrešno, svjesni smo navike vozača da “samo na tren” uđu pred samu prodavnicu, kafanu, vjerski objekat, jer teško je preći 10, 20, 100 metara… Svjesni smo da na manje od stotinu metara od ove lokacije postoje gotovo uvijek prazna mjesta, ali “baje” znaju ovako.

Najmanje što možemo uraditi jeste da upozorimo njih, ostale građane i policiju prije nego neko (opet) strada. U gradu u kojem ulična rasvjeta ne radi tamo gdje mora, u kojem su pješački prelazi “rulet poligoni” a ne mjesto sigurnog osvijetljenog prelaza, samo nam treba da roditelji dodatno strepe i ovako frekventnoj ulici kao što je Londža.

Red je da policija počne kažnjavati, ali ne samo bahate vozače, nego i “stručnjake” iz Gradske komisije za saobraćaj i javnih preduzeća, koji krše zakon. Dakle, pet metara od “zebre” smije biti najbliži obilježeni parking. Ali, o tome ćemo u posebnom članku.

Ljubaznošću nadležnih, objavljujemo dopise poslane prvom policajcu Kantona. I zajedno sa uplašenim roditeljima, čekamo hoće li reakcija nadležnih biti brža od nekog nesavjesnog vozača.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno