Zenica

Foto – hafiska dova: Fatima najmlađi hafiz u BIH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

PROUČENA HAFISKA DOVA ZA TRI HAFIZA. SVEČANA PROMOCIJA HAFIZA U ENSAR DŽAMIJI U ZENICI. NAJMLAĐA HAFIZA U BiH FATIMA SKOPLJAK. Danas je u Ensar džamiji u Zenici, nakon podne namaza, pred više stotina vjernika proučena hafiska dova za tri nova nova hafiza – čuvara Kur’ana časnog.  Novi hafizi su Zehrid ef. Rešić, Sumejja Rešić i Fatima Skopljak, koja je, ipak, po mnogo čemu posebna. Ova dvanaestogodišnja djevojčica hifz je počela učiti još od sedme godine.

Ovoj promociji hafiza prisustvovali su, pored ostalih, izaslanik Reis-ul-uleme, hadži hafiz Ismet ef. Spahić, muftija zenički mr.Ejub ef. Dautović, glavni imam Medžlisa IZ-e Zenica, dekan IPF prof.dr. Zuhdija Adilović, veliki broj hafiza iz cijele BiH, profesori sa IP fakulteta i medresa, hafizi iz Turske… Na promociji je, između ostalog istaknuto da u Zenici sada ima preko 30 hafiza i da je Zenica i grad hafiza. U BiH ima preko 300 hafiza, istakao je Izaslanik Reis-ul-uleme, h.hafiz Spahić. Prisutni hafizi su učili kratke odlomke iz Kur ҆ ana, a između učenja prisutni su učili tekbire. Pred kraj svečanosti hafisku dovu proučio je prof.dr.Fadil ef.Bektaš, inače jedan od muhafiza, a nakon toga uslijedila je podjela diploma za nove hafize, koje je uručio h.hafiz Ismet ef. Spahić.

Nešto o novim hafizima.

Među njima je najmlađi hafiz, Fatima Skopljak, rođena 2002.godine u Pojsku kod Zenice od oca Dževdeta i majke Sadžide. Učenica je šestog razreda Osnovne škole. Hafiski ispit, tj. napamet proučila cijeli Kur’an, položila je pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ.  Hifz je učila pred muallimom Ismailom Jusufovićem, koji je inače poznat po muallimskom radu, što svjedoči priznanje MIZ Zenica za kontinuiran rad u periodu 2001 -2007.
Hafiz Zehrid ef. Rešić je rođen 1963.godine u Šerićima kod Zenice i postao je hafiz u najkasnijim godinama. Imam je džemata Lukovo Polje-Zenica, a ranije je bio imam u Šerićima.
Njegova kćerka, hafiza Sumejja Rešić, svršenica je Elči Ibrahim-pašine medrese. Rođena je 1994. godine. 
Njih dvoje hifz su učili pred muhafizom (mentorom), prof.dr.Fadilom ef. Bektašom. Da ponovimo, kandidati za učenje hifza pred Komisijom 15 dana kontinuirano napamet uče po dva džuza, te na taj dokazuju svoj hifz i stječu zvanje hafiza Kur’ana. Na kraju promocije uslijedila su čestitanja, fotografisanja, intervjui, a zatim svečani ručak za zvanice u hotelu Zenica.

E.Imamović za Zenicablog

 

više na

Posted by Zenicablog on 11. April 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno