fbpx
Kultura

FOTO: Gradska biblioteka u Zenici – predstavljena knjiga Fatiha Hodžića “Nepoznato doba megalita”

FOTO: Gradska biblioteka u Zenici – predstavljena knjiga Fatiha Hodžića “Nepoznato doba megalita” – Neobične figure i oblici, te strukture u stijenama na prostorima od Korzike, Sicilije. Sardinije, Dalmatinske Zagore, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, do Epira i Peloponeza samo su dio zanimljivih motiva koji su Fatiha Hodžića, umirovljenog informatičara iz Maribora i velikog zaljubljenika u prošlost nagnali da traga za odgovorima na pitanja koja iz zvanične historije ne možemo iščitati.
Glavninu onoga što je prikupio tokom dvadeset godina istraživanja Hodžić je uobličio u knjigu pod nazivom “Nepoznatro doba megalita” koja je nedavno izašla iz štampe u izdanju zagrebačke izdavačke kuće Cid Nova.
Prvo predstavljanje ova knjiga puna intrigantnih pitanja i poneki odgovor imala je u četvrtak, 11. aprila 2019. godine u Gradskojh biblioteci u Zenici. Uz autora Fatiha Hodžića o “Nepoznatom dobu megalita” nadahnuto su govorili i promotori Sead Pašić i Nihad Pašalić.
Knjiga je u Hrvatskoj već naišla na izuzetan interes čitalačke publike, a već ovih dana naći će se i na policama Gradske biblioteke u Zenici. Jer, kako reče autor, za ovu ustanovu vežu ga lijepe uspomene iz mladosti i zato je želio da knjigu najprije predstavi u svom rodnom gradu i nekoliko primjeraka pokloni svojoj biblioteci.