Zenica

Foto: gluha i nagluha djeca pratioci Zmajeva na Bilinom polju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: gluha i nagluha djeca pratioci Zmajeva na Bilinom polju – U organizaciji Informativnog centra za gluhe, a u suradnji sa N/FSBIH i Centrom za slušnu i govornu rehabilitaciju u ponedjeljak uvečer na terenu Bilinog polja zajedno sa igračima reprezentacije BiH i reprezentacije Kipra se se našla gluha i nagluha djeca.

Djeca su u Zenicu stigla u pratnji tri profesora, direktora i četiri predstavnika Informativnog centra za gluhe Bosne i Hercegovine. Učenici Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo izašli su večeras na teren stadiona ”Bilino polje” u Zenici zajedno sa fudbalerima reprezentacija Bosne i Hercegovine i Kipra, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije nego su se pojavili na terenu, mališani su počašćeni obrocima iz poznatog zeničkog objekta ORIENT EXPRESS. Ljubazno osoblje ovog objekta planiralo je ugostiti mališane, ali su zbog organizacionih zahtjeva, mališani morali ranije na Bilino, što ekipu Orient Expressa nije spriječilo u nakani da im pomognu da savladaju tremu pred izlazak na teren Bilinog.

cubg9axwiaaracl

Pogledajte mini foto galeriju zabilježenu u službenim prostorijama stadiona Bilino polje, uz čestitke mališanima  i organizatorima.

Učenici, njih 21, su na početku utakmice izašli na stadion sa reprezentativcima i sa njima ostali tokom intoniranja himni Kipra i BiH.

Riječ je o organizaciji Informativnog centra za gluhe, u saradnji sa N/FSBIH i Centrom za slušnu i govornu rehabilitaciju u Sarajevu. Djeca su u Zenicu stigla u pratnji tri profesora, direktora i četiri predstavnika Informativnog centra za gluhe BiH.

Cijela ideja se javila nakon velikog interesovanja Edina Džeke, kapitena nogometne reprezentacije BiH za ovu populaciju kada je tokom proslave svog gola u utakmici protiv Estonije znakovnim jezikom poslao poruku gluhima. Na taj način je pokazao da gol posvećuje njima.

20161010_2_19495087_14903887

Naser Husić, vođa puta i znakovni tumač kazao je za AA tokom puta sa djecom za Zenicu da je ovo događaj kojim se želi ukazati na problem djece sa govornim i slušnim poteškoćama, uopće te populacije. Tokom puta prema Zenici, istakao je Husić, djeca su bila vrlo vesela, a raspoloženje je bilo navijačko.

“Za nas i za njih je ovo historijski trenutak. Nikada im ranije niko nije ukazao ovakvu pažnju”, poručio je Husić.

Anadolija/Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno