Naše

FOTO GALERIJA+VIDEO x5: Pogledajte detalje sa skupa podrške voljenom klubu – ČELIK JE ZENICA – 19.juni 2021.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nogometni klub Čelik u srijedu je proslavio svoj 76 rođendan. Smotrom omladinskih selekcija, te velikom bakljadom i vatrometom proslavljen je još jedan rođendan ponosa svih Zeničana. Večeras nešto prije 19 sati počeli su mirni protesti navijača Čelika, koji su nezadovoljni odnosnom Gradske uprave i Gradonačelnika koji ne poštuju Sporazum koji je potpisan u Gradskoj upravi tri dana pred lokalne izbore u novembru prošle godine.

Udruženje građana “Robijaši 1988“, najbrojnija navijačka skupina Nogometnog kluba Čelik iz Zenice, večeras je organiziralo mirni protest pod motom “Čelik je Zenica“.

Zenički navijači ovim protestom, kako je naveo predstavnik navijača Kenan Zimeri, izražavaju nezadovoljstvo što gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović ne želi u potpunosti ispoštovati odredbe Sporazuma o saradnji između Grada Zenica i NK Čelik, kojeg je potpisao 12. novembra prošle godine.

-Protest je zbog nemara i neodgovornosti, koji smo kao građani i navijači odlučili da više ne tolerišemo – poručio je Zimeri.

On je istakao kako odziv navijača i simpatizera potvrđuje da se vidi da je ipak prevladao razum te da su oni “samo Čelikovi“. Zimeri je izrazio i razočarenje odnosom gradskih vijećnika, a očekuje nakon ovog skupa da “gradonačelnik počne izvršavati Sporazum“.

-Pokazali ste koliko građanima Zenice znači njihov simbol – kazao je član Upravnog odbora Čelika Robert Jonjić, koji je odlučno opovrgao insinuacije da su protesti motivirani politikom.

-Razlog je odnos Gradske uprave, trenutne gradske vlasti prema našem simbolu. To nije nešto što traje mjesec dana, to traje godinama – podvukao je.

Podsjetio je da je bilo opstrukcija od strane Gradske uprave i prilikom potpisivanja reprograma poreskog duga s Poreskom upravom Federacije BiH, a nametnut im je, tvrdi, i turski investitor Aydina Olguna, koji je prošle godine napustio klub, koji je prvi put ispao iz elitnog razreda bh. nogometa.

Jonjić je podsjetio da Grad plaća samo stari porezni dug, na što se obavezao zaključkom Gradskog vijeća, dok ostatak novca od zakupa poslovnih prostora ispod Stadiona Bilino polje ne uplaćuje na račun kluba, kako je to predviđeno Sporazumom.

Klub je, podsjetio je, godinama unazad imao na raspolaganju stadion i poslovne prostore, čijim je iznajmljivanjem finansirao rad.

Hiljade Robijaša, ali i “običnih” građana Zenice okupilo se na Trgu Alije Izetbegovića, gdje su ponovljeni zahtjevi da Gradonačelnik Fuad Kasumović prestane sa obmanjivanjem javnosti da neka politička partija stoji iza protesta, nego da svoju energiju usmjeri na poštovanje Sporazuma  kojeg je potpisao uoči posljednjih izbora. Kako je rečeno, Čelik i Robijaši traže samo poštivanje obećanja, te ih politička prepucavanja Kasumovića sa njegovim političkim protivnicima ne interesuju. U Čeliku traže ono što im pripada, što je Kasumović obećao, a što ne ispunjava.
U Sporazumu jasno stoji da prihod od najamnina poslovnih prostora na stadionu Bilino polje, Grad Zenica prebacuje NK Čelik, a ta cifra je oko 18.000 KM mjesečno. Ipak već šest mjeseci Gradska uprava i Gradonačelnik oglušili su se na zahtjeve navijača, ali i rukovodstva NK Čelik da se ispoštuje potpisano.

 

Zbog svog zapostavljanja najvećeg sportskog simbola Zenice, večeras su održani masovni protesti, slični onima 2016. godine kada je na ulice Grada izašlo 6.000 navijača kluba s Bilinog polja. Protestna šetnja počela je ispred robne kuće “Bosna”, odakle je krenula prema stadionu Bilino polje, mjestu koji je dom NK Čelik i kojeg su građani Zenice sagradili da bi na njemu igrao ovaj klub. Cijeli skup i povorku pogledajte u snimku ispod, uz podsjećanje da je Zenicablog proteste prenosio uživo.

Veliki broj redara, ali i policajaca, osiguravao je da večerašnji protesti prođu kao i rođendan NK Čelik bez ijednog incidenta, te da se pošalje jasna poruka kako sa simbolom Zenice nema nikakvih političkih igara i prepucavanja, nego da se ispoštuje Sporazum i podrži klub u punom kapacitetu.

Jedan zanimljiv ugao povorke pogledajte ovdje – hvala Sandri G. za video:

Pogledajte video koji nam je poslao naš saradnik Jasmin Blicko Hadžić

Cijeli tok skupa podrške Čeliku i uživo atmosferu sa samog skupa pogledajte ovdje:

Izjave Roberta Jonjića i Kenana Zimerija pogledajte u videu.

Atmosferu uoči samog protesta pogledajte u ovom videu

Foto galerija: Jasmin H., Sandra G., Dino K., Haris Dž. ; LIVE VIDEO: Haris Dž.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno