Nogomet

Foto galerija: Zmajevi uoči i na treningu

Zmajevi uoči treninga
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto galerija: Zmajevi uoči i na treningu- Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine 13. i 16. novembra igra protiv Irske dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016. godine, a to će nogometašima BiH biti treći pokušaj da putem baraža izbore učešće na velikom takmičenju.

U prethodna dva pokušaja najbolji bh. nogometni tim bio je neuspješan, a oba puta bolji su bili Portugalci.

Prvu priliku da putem baraža osigura plasman reprezentacija je imala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. U prvoj utakmici Portugal je u Lisabonu pobijedio s 1:0 golom Brune Alvesa, što je reprezentaciji BiH, koju je s klupe vodio Miroslav Blažević davalo veliku šansu da izbori prvo učešće na velikom takmičenju. No, u uzvratnom susretu u Zenici Portugal je ponovo slavio s 1:0, a strijelac je bio Raul Meireles.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. BiH je ponovo zauzela drugo mjesto u grupi i morala je igrati dodatne kvalifikacije, a voljom žrijeba za protivnika je i taj put dobila selekciju Portugala.

U prvom meču u Zenici nije bilo golova, a Portugal je u uzvratnom susretu u Lisabonu slavio s ubjedljivih 6:2. Golove za BiH, koju je s klupe vodio Safet Sušić, postigli su Zvjezdan Misimović i Emir Spahić.

Priliku da selekciju BiH prvi put odvede na evropsko prvenstvo imat će Mehmed Baždarević, koji je ekipu preuzeo u trenutku kada je ostala s minimalnim šansama da osvoji treće mjesto u grupi. No, nanizao je pet pobjeda u šest utakmica i tako vratio ekipu u igru za plasman na Euro.

Nogometaši reprezentacije Bosne i Hercegovine treći dan borave u Zenici gdje se zajedno sa stručnim štabom spremaju za dvomeč sa selekcijom Irske u okviru baraža za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Izabranici Mehmeda Baždarevića, njih 25, koliko se nalazi na spisku rade zajedno kako bi pokušali osigurati prolazak reprezentacije na EURO.

Dragan Perić, pomoćnik selektora u stručnom štabu reprezentacije BiH, rekao je kako se radi dosta na mentalnoj snazi reprezentacije.

“Na opće zadovoljstvo svih, svi igrači su spremni i sve ide po planu u skladu s našim programom i radom. Tim se kristališe već odavno, od prošle utakmice, ali gledamo još neke stvari šta i kako, a večerašnji trening ima isti cilj. Izaći će sigurno najbolji sastav kako bi ostvarili cilj. Pratimo situaciju i u protivničnkom taboru, ali moramo se više fokusirati na naš tim. Radimo puno na mentalnoj jačini i čvrstini našeg tima i na tome da nam se ne ponovi situacija kao sa Bešićem i mislim da ćemo znati odgovoriti na provokacije Iraca. Naši igrači su u dobroj formi i igraju u Evropi u svojim timovima, što nas raduje i do sada nismo bili u ovakvoj situaciji da nam svi igrači igraju na ovakvom nivou, te siguran sam da ćemo s našim kompaktnim timom i njihovim individualnim sposobnostima uspjeti ostvariti svoj cilj i naš san”, rekao je Perić.

Reprezentativac BiH Ervin Zukanović rekao je kako u utakmicu treba ući s dozom opreza.

“Atmosfera je uvijek bila dobra i ostat će, jutros smo imali neke analize, upoznajemo se sa Irskom, kao i svako okupljanje pokušavamo da analiziramo protivnika. Svako ima pravo na mišljenje, kao što Irci smatraju da nam je odbrana spora, i mi imamo neka mišljenja, ali ne fokusiramo se previše na to. S obzirom na to u kakvoj smo situaciji bili, sada je situacija odlična i u petak trebamo napraviti dobar rezultat uz naše navijače. Najbitnije je da smo svi zdravi i motivisani, ko god bude igrao, dat će svoj maksimum da ostvarimo svoj cilj, a to je plasman”, kazao je Zukanović.

Dodao je kako su jutros uradili analizu igrača koji bi trebali zamijeniti ključne igrače.

“Irci su mnogo agresivni, njihov mentalitet se zna, trkački su vrlo dobra ekipa, a ko god kod njih bude igrao, sigurno će igrati na isti način. Moramo biti mnogo oprezni i spremni, znamo kako otprilike igraju, a na nama je da budemo sto posto agresivni i koncetrisani do samog kraja. Za mene je dodatna motivacija s obzirom da nisam bio na Svjetskom prvenstvu, a nadam se da bih mogao odigrati Evropsko prvenstvo i to mi je dodatna motivacija”, rekao je Zukanović.

Golman bh. tima Asmir Begović je istakao kako vjeruje u selekciju BiH.

“Atmosfera je vrlo pozitivna, prije nekoliko mjeseci je bila lošija situacija pa i lošija atmosfera. Sada je sve pozitivnije i sve što smo napravili u posljednjih nekoliko mjeseci je mnogo bolje. Irci su jaka ekipa, čvrsta, najveći kvalitet im je duh, disciplina koji imaju i to im mnogo znači. Igrao sam s njima nekoliko puta i znam da imaju kvalitet. Znamo da nas čekaju dvije teške utakmice i moramo bolje odigrati od njih i proći na EURO. Riječi ne znače ništa u životu, nego djela i iako u mom klubu situacija nije idealna, mislim da sam u dobroj formi. Mislim da nema nijedan protivnik na svijetu kojeg se moramo bojati, ali ih moramo respektovati. Ozbiljna su ekipa i moramo ih analizirati, imaju prednosti i loše tačke, ali mi moramo vjerovati u sebe i naš kvalitet”, napomenuo je Begović.

Reprezentativci BiH u Zenici borave od ponedjeljka, gdje se u “Trening centru” Nogometnog/fudbalskog saveza BiH pripremaju za dva susreta sa selekcijom Irske, od kojih se prvi igra u Zenici u petak, 13. novembra na stadionu “Bilino polje” s početkom u 20.45, dok je uzvratni meč u ponedjeljak, 16. novembra na stadionu “Aviva” u Dablinu.

Meša Baždarević
Meša Baždarević
[box type=”shadow” ]Na klupi naše najbolje fudbalske selekcije je bio dvoznamenkast broj selektora, a najuspješniji do sada je aktuelni selektor Meša Baždarević. U obzir su uzeti selektori koji su našu reprezentaciju vodili u više od dvije utakmice, pa je tako Meša Baždarević najuspješniji selektor u historiji naše zemlje budući da je pobijedio u pet od sedam susreta, uz jedan remi i poraz, te je dobio novi ugovor od Saveza. Na drugom mjestu je Miroslav Ćiro Blažević koji je u 17 odigranih utakmica pobijedio osam puta, dva puta je remizirao dok je sedam puta izgubio. Safet Sušić je na trećem mjestu. Pape je vodio našu reprezentaciju u 50 susreta, slavio u 23, izgubio u 18, a devet puta je remizirao. On je prvi selektor koji je odveo Zmajeve na prvo veliko takmičenje u historiji. Potom slijede Mišo Smajlović, Fuad Muzurović, Blaž Slišković, Faruk Hadžibegić i Džemaludin Mušović.[/box]

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno