Kultura

FOTO: Galerija “Preporod” Zenica- Izložba slika “Stara Bosna” u Banjoj Luci

Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica u okviru planiranih aktivnosti postavila je  Izložbu slika „Stara Bosna“ u Banjoj Luci  u Banskom dvoru.Izložba slika „Stara Bosna“ je uvrštena u manifestaciju „Vezeni most“, kulturno-umjetnički program ,koji se tradicionalno organizuje u Banjoj Luci.

Izložbom „Stara Bosna“ ,Galerija „Preporod“ Zenica predstavila je 22 slike iz svog fundusa.Radi se o slikama nastalim na 9 likovnih kolonija.Likovna kolonija „Stara Bosna“ se organizuje u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana i svake godine okupi 10-13 umjetnika iz više gradova.

Na likovnoj koloniji učestvuju slikari amateri ,ali i akademski slikari. Cilj likovne kolonije je da umjetnici na svoj način prikažu hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine. Slike, koje će biti prikazane u Banjoj Luci, različitih su motiva i tehnika i svaka slika predstavlja jednu priču prikazana okom umjetnika. A sama izložba, kao cjelina predstavlja raznolikost Bosne i Hercegovine.Autori slika su iz Zenice (Amna Sofić, Alma Islambegović, Nejira Serdarević, Misrad Šišić, Meliha Bićo Družić) , Travnika (Velid Trkić, Đenan Šahdan; Šejla Vareniković, Velida Hrustanović-Šehić, Šehić Đenan), Vareša (Jusić Đenan) , Fojnice (Razija Buharalija), Konjica (Merima Pirija), Bužima (Sead Emrić), Žepča (Asim Goralija) , Visokog (Bejna Šahinović) i Gračanice (Refka Čajić).

Galerija “Preporod” Zenica već peti put postavlja Izložbu slika “Stara Bosna” u Banskom dvoru i u okviru manifestacije “Vezeni most”.

Ovo je bila prilika da se susretnu dragi ljudi i ugovore neke nove aktivnosti.Izložbu je otvorio Elvi Mujkić, jedam od organiizatora manifestacije “Vezeni most”, a izložbi su prisustvovali i članovi Upravnog odbora Galerije “Preporod” Zenica.

P R E D S J E D N I C A  Galerija „Preporod“ Zenica Amna Sofić

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno