Zenica

FOTO: Foruma građana Zenice: Najava “Čimburijade – 2019”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Foruma građana Zenice: Najava “Čimburijade – 2019” – U prostorijama Foruma građana Zenica održana je press konferencija udruženja Forum građana Zenica, a povod je održavanje „Čimburijade – 2019“.

Prisutnim su se obratili Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana kao i moderator, Vladimir Franjić, ispred Foruma građana Zenica, Ekrem Tuka, ispred SRK Bosna Zenica i Muhsin Ibrahimagić iz Foruma građana Zenice.

Na pressu je istaknuto da će Zeničani i ove godine tradicionalnim urankom i Čimburijadom pozdraviti dolazak proljeća i to u četvrtak 21.marta 2019.godine.

Običaj koji je uz gradske rijeke okupljao Zeničane, star više od jednog stoljeća, u posljednjim godinama sve više poprima oblik ozbiljne manifestacije sa bogatim kulturnim, edukativnim, sportskim i muzičkim programima.

I ove godine nosilac aktivnosti je Forum građana Zenice (FGZ).

Faruk Kadrić, predsjednik Foruma građana naglašava da je Čimburijada tradicija na koju treba da se ponosimo.

-Trebamo stalno raditi na promociji i razvoju brenda Čimburijade i napraviti turistički brend Zenice, – kaže  Kadrić. Naglašava da je sa nadležnim institucijama dogovoren plan aktivnosti kako bi sve prošlo u najboljem redu, posebno naglasivši ekološki i sigurnosni aspekt, koji je u fokusu svih ovogodišnjih zbivanja.

Inače, ističe Kadrić, Program Čimburijade je počeo 15. februara likovnim i literarnim konkursom za osnovce na temu „I stiže proljeće u moj grad“, a na konkurs se prijavilo 15 škola, sa rekordnih 75 radova.

Osvježenje ovogodišnje Čimburijade su i dva nova Čimburka, jedan pokretnu i jedan stacionirani, čiju su izrade pomogli sponzori Čimburijade.

Cjelodnevni program, u četvrtak 21.marta, počinje proljetnim urankom, te pripremom i podjelom čimbura od 1.500 jaja u organizaciji restorana Salčinović, tradicija duga više od 50 godina,

U programu je i muziciranje Duvačkog orkestra KUD-a Željezara , kao uvod u program Svečanog otvaranja Čimburijade ispred šatora FGZ i Grada Zenice.

Slijedi svečano otvaranje Čimburijade u 10 sati i promocija izložbe fotografija sa konkursa „Čimburijada, Zeničani su tradicija“.

Više o ovogodišnjem konkursu za fotografije sa Čimburijada govorio je Vladimir Franjić, zadužen za izbor najboljih fotografija sa Čimburijada, inače i član žirija u kojem su još bili i Dado Ruvić i Dijana Muminović.

-Ove godine na konkus su se mogli prijaviti građani amateri i imamo saglasnost od učesnika u konkursu da se njihove fotografije mogu dalje koristiti. FGZ vrijedno sakuplja sve materijale, fotose, članke i drugo za apliciranje za proglašenje Čimburijade nematerijanim dobrom BiH. Biće nagrađene 3 najbolje fotografije i još dvije sa nešto skromnijom nagradom.

U 11 sati počinje peto međunarodno takmičenje u pravljenju zeničkog čimbura, o ovoj aktivnosti nešto više je kazao Muhsin Ibrahimagić, zadužen ispred FGZ za organizaciju ovog takmičenja:

-Čimbur je simboličan pozdrav proljeću i ovo takmičenje je podržalo udruženje kuhara, a njihova dva člana učestvuju u realizaciji ovog programa Čimburijade. Očekuje se vesela atmosfera u pravljenju čimbura u koji idu, osim jaja, prva proljetna zelen, luk, srijemoš, špinat i drugo. Apelujem na sve zeničke ugostitelje da na dan Čimburijade obavezno imaju na meniju i zenički čimbur, kao specijalnu ponudu, da i tako promovišemo zemički čimbur i Čimburijadu. – kazao je Ibrahimagić.

Po jedanaesti put biće održana i Eko rafting regata u organizaciji SRK Bosna, koja će prema najavama okupiti preko stotinu učesnika iz naše zemlje i regiona i trebala bi startovati na rijeci Bosni u 11,45 od Drivuše-ribarska staza, pa do centralmog dijela Kamberovića polja.

-Za ovu regatu imamo najavu 10 klubova iz zemlje i regiona i 10 klubova iz Zenice i ovo je jedan od sadržaja Čimburijade, koji je veoma popularan i uklapa se u sportski dio manifestacije i ujedno je iskristalisan kao jedan od redovnih sadržaja na Čimburijadi, – kazao je, pored ostalog, Ekrem Tuka, predsjednik SRK Bosna Zenica, koji saopšti da se sve ovo održava na Svjetski dan voda.

Od 12,15 sati je Program ansabla „Bosnia.folk“ Zenica i promocija kupača Hamida Begovca i Zijada Zahirovića pred polazak za prvo proljetno kupanje.

Oko 13 sati očekuje se dolazak učesnika regate na Kamberovića polje, a nakom toga prvo proljetno kupanje u rijeci Bosni – kupači Hamid Begovac, dugogodišnji kupač i Zijad Zahirović, potencijalni nasljednik pokojnog Mileta Kneževića.

Promotivne aktivnosti, tokom dana, ostalih NVO-a, partnera i prijatelja zeničke Čimburijade tokom trajanja manifestacije

Kompletan raspored aktivnosti i satnicu na ovogodišnjoj Čimburijadi objavili smo na linku:

Raspored dešavanja na Čimburijadi u četvrtak

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno