Zenica

FOTO: FGZ – U toku realizacija projekta „ALKOHOL- dalje od djece”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: FGZ – U toku realizacija projekta „ALKOHOL- dalje od djece” – U prostoriji Foruma građana Zenica (FGZ), u zeničkoj Lameli, održana je press konferencija projektnog tima.

za implementaciju projekta „ALKOHOL- dalje od djece”. Tema konferencije bila je objelodanjivanje detalja vezanih za sam projekat kao i zvanični logo projekta.

Prisutnim novinarima obratili su se Drago Đorđić, voditelj projektnog tima, te Senad Muslić i Nizama Perenda, članovi tima, a član ovog tima je i Sabina Topčić.

O ciljevima i planiranim aktivnostima na realizaciji projekta govorio je Drago Đorđić, voditelj projekta.

Istakao je da su pripreme za implementaciju počele 20.marta 2019.godine i od tada su rađeni razni administrativni poslovi, ugovori i sve drugo što je potrebno za realizaciji projekta. U međuvremenu, članovi tima obišli su nasumice 25 objekata, od toga 14 ugostiteljskih i 11 prodajnih, da bi se uvjerili u primjenu zakonske odredbe o zabrani posluživanja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina. Kontrola primjene ove zakonske odredbe će biti narednih dana i svi koji se ne pridržavaju zakona biće upozoreni na njegovu ne primjenu u praksi.

Inače, projekat su kreirali i osmislili članovi projektnog tima, za njegovu primjenu dobili su potrebne dozvole i projekat će trajati 75 dana, tj. završava početkom mjeseca juna 2019 godine.

-Potrebna je medijska kampanja ovog projekta svih medija, a glavni medijski pokrovitelj je RTV Zenica, koji će projekat pratiti preko TV Zenice, portala Zenicainfo, radio Zenice -, istakao je Drago Đorđić.

 

Član tima Nizama Perenda ističe da gotovo 90% objekata ne primjenjuje zakonsku odredbu o zabrani posluživanja alkoholnih pića osobama ispod 18 godina.

Jedan od članova tima, Senad Muslić, ističe da je napravljen aluminijski press baner i logotip za 39 osnovnih i srednjih, centralnih škola u gradu Zenica, koji će biti postavljeni na vidnim mjestima u školama, sa osnovnom porukom „Alkohol- dalje od djece” , a u okviru projekta „ Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH“.

Baner će biti postavljen i ispred RK Bosanka u Zenici, a logotipi u ugostiteljskim i prodajnim objektima. Suština projekta je da se stane sa praksom neprimjene napred spomenutog zakona. Muslić ističe da do sada kažnjen jedan objekat za neprimjenu zakona, a kazna je od 3 -5 hiljada KM.

 

-Projekat finansiraju Svjetska Banka i Švicarska agencija za razvoj i saradnju a odobren je od strane Federalnog ministarstva zdravstva. Ovaj projekat je inače sastavni dio generalnog  projekta smanjenja faktora rizika za zdravlje stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Cilj  projekta je podizanje svijesti kod ciljnih grupa o zabrani prodaje alkohola maloljetnim osobama. Ciljne grupe u ovom slučaju su, pored maloljetnih lica, praktično sve osobe koje su u direktnom kontaktu sa djecom a koje na bilo koji način imaju utjecaj na njihov zdrav odgoj.

Koliko god nam je stalo da maloljetnim licima skrenemo pažnju da je zakonom zabranjeno da naručuju i kupuju alkohol,  kako u svoje tako i u nečije drugo ime, toliko nam je stalo da, isto tako, damo do znanja ugostiteljima i trgovcima da je zabranjeno i kažnjivo prodavati i služiti alkohol licima mlađim od 18 godina.

Projekat ćemo  realizirati  kroz promotivne, edikutivne i preventivne aktivnosti.

Podsjećanja radi, prema zakonima BiH, zabranjena je prodaja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina. Vlasnici su dužni da u svim prodajnim i ugostiteljskim objektima stave obavijest o tome, te ukoliko sumnjaju da se radi o maloljetnoj osobi, izvrše kontrolu  starosne dobi -, saopštili su iz projektnog tima o osnovnim naznakama iz projekta

Tekst i foto

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno