Biznis

Foto: Extreme Bosna service Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Extreme Bosna service Zenica – Spojiti ugodno s korisnim, sport, zabavu i posao ne polazi svakome za rukom. U realizaciji jednog takvog poduhvata mogu se pohvaliti alpinisti koji svoje egzibicije unovče pranjem prozora, postavljanjem reklama na visokim zgradama i ekstremnim zadacima ispod vode.

Licencirani članovi

Extreme Bosna service iz Zenice nevladina je organizacija koja se već osam godina bavi ovom vrstom radova. Sačinjavaju je licencirani alpinisti, ronioci s dosta iskustva koje su stjecali na divljim vodama, stijenama širom BiH, te podvodnim morskim i riječnim iskustvom.

sanjin_smriko3

– Bila je velika potražnja za ovim ekstremnim radovima, a teško je bilo naći bilo kakav kontakt da ih neko izvodi. Stoga smo osnovali servis koji će biti dostupan svakom građaninu i organizaciji kojoj je potreban. Posjedujemo neophodnu opremu za ronjenje, visinske radove, podvodne kamere za ispitivanje dna rijeka – priča za Faktor Sanjin Smriko, član Upravnog odbora i jedan od osnivača ovog servisa.

Kako ističe Smriko, iako su dosta vremena proveli na stijenama širom BiH, od radova na visini im svaki put zastaje dah.

– Prvo jer se spuštamo po staklenim površinama, a drugo što se cijeli odsjaj grada ukaže ispred i stvara sasvim drugačiji osjećaj nego da radite nešto na običnom zidu. Osim čišćenja prozora, popunjavamo fasadne rupe, postavljamo klime, velike i male reklame koje zahtijevaju mnogo rupa a koje mi moramo izbušiti. Dodatno opterećenje nam je i sav potreban alat koji nosimo na sebi – objašnjava Smriko.

Elementarne nepogode

Govori nam da je jedan od najizazovnijih poduhvata kojeg se ova organizacija prihvatila bila rekonstrukcija brane u Zenici gdje su ronioci bili angažovani puna tri mjeseca, te odradili posao izuzetno kvalitetno, ali i uranjanje u rijeke i kačenje automobila koji su na dnu rijeke.

sanjin_smriko2

– Osim ovih radova koje izvodimo, također smo mobilni i u vrijeme elementarnih nepogoda, bilo da su to hladne snježne zime ili proljetne poplave izazvane kišama, uvijek smo na usluzi gradu Zenica i svim građanima koji su u opasnosti – kazuje Smriko, dodajući da iako težak, uživa u ovom poslu koji je, prema njegovom mišljenju, veoma specifičan.

– Danas smo na zgradi, pakujemo užad, alpinističku opremu, dok smo sutra pod vodom sa čamcem, ronilačkom opremom i to je još jedan dodatni adrenalin koji nas pokreće, drži nas u neizvjesnosti i čini nam život zanimljivim jer nije monoton – zaključuje on.

Prate svaki naš korak

Ovi hrabri momci uvijek privlače pažnju građana.

– Ako smo na zgradama, čekaju nas da siđemo, čestitaju na hrabrosti i nazivaju nas spidermanima. Ako smo pod vodom, pogotovo ako je mutna, kažu nam da ne bi zaronili u vodu ni za milion maraka. Nasmijemo se i zaronimo, a oni nestrpljivo prate mjehuriće gdje ćemo sljedeći put izroniti. U svakom slučaju, vjerna su publika koja prati svaki naš korak-kaže Smriko.

(E. Rizvanbegović/Faktor.ba)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno