Zenica

FOTO ELSA organizovala prvo univerzitetsko debatno takmičenje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Evropskog udruženja studenata prava ( ELSA ) Zenica u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Zenici, te uz finansijsku podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona organiziralo prvo Univerzitetsko debatno takmičenje. Posebna zahvalnost pripada organizacionom timu ovog projekta kojeg su činile članice Upravnog odbora ELSA Zenica, studentice Lejla Komarac, Amila Sivro, Zerina Polimac, Amila Pivić i Aida Rihić i naša viša asistentica mr.iur. Lejla Zilić-Čurić, na sjajnoj organizaciji ovako važnog akademskog događaja.  Organizovanjem ovakvog događaja studenti stječu razvoj kritičkog načina razmišljanja, razvoj govorničkih vještina, učenje kako valjano argumentirati svoje stavove, prevazilaženje predrasuda, druženje i sticanje novih znanja i poznanstava. U uvodnom dijelu takmičenja prisutnima su se obratili prof.dr.sc. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, prof.dr.sc. Enes Bikić, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Aida Mulalić, prodekanesa za nastavu i studentska pitanja Pravnog fakulteta te Aida Rihić, predsjednica ELSA Zenica.

„Kao Evropsko udruženje studenata prava želimo da pratimo pozitivne trendove svjetskih fakulteta i studentskih organizacija koje djeluju u okvirima istih, kako bismo obrazovanje u našoj zemlji podigli na viši nivo i približili svjetskim trendovima. S druge strane, kao studentska nevladina organizacija želimo da damo svoj doprinos u pogledu organiziranja vannastvanih aktivnosti kroz koje će studenti imati priliku da unaprijede svoje obrazovanje i steknu određene vještine koje u većini slučajeva nemaju priliku kroz formalno obrazovanje. Nadamo da je studentima i studenticama ovo bilo jedno u nizu korisnih iskustva u kojem su uspjeli steći znanje koje će iskoristiti u budućim poslovnim mogućnostima.“ – kazala je Aida Rihić, predsjednica ELSA Zenica.

Učešće na takmičenju uzeli su tim Ekonomskog fakulteta, tim Filozofskog fakulteta i tim Pravnog fakulteta sa 9 debatanata koji su debatirali na tri zanimljive i aktuelne teme:

Pušenje u unutrašnjim prostorijama treba zabraniti;

Testiranje lijekova i kozmetike na životnjiama treba biti dozvoljeno u BiH;

Potrebno je uvesti novčane kazne ili druge sankcije za one koji ne žele da se vakcinišu.

Članica Upravnog odbora ELSA-e Zenica Amila Sivro, koja je ujedno jedna od organizatorica projekta, ističe da je jako važno uzeti učešće u vannastavnim aktivnostima, gdje će studenti izaći van svojih okvira, te gdje će uobličiti svoje znanje stečeno kroz formalno obrazovanje. Vještina javnog nastupanja, te vještina govorništva su od velike važnosti za sve studente, ma kojom profesijom se bavili, a upravo se stiču debatom. Nada se realizaciji još ovakvih projekata.

Prvo mjesto je osvojio debatni klub “Demosten”, Filozofskog fakulteta u Zenici, kojeg su činili takmičari/ke Elma Mujić, Elvira Softić i Benjamin Krehić. Drugo mjesto je pripalo debatnom klubu “Gorgija” Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici kojeg su činili Danis Kobić, Sedina Karić i Alen Stojak, dok je treće mjesto zauzeo debatni tim Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici kojeg su činili debatanti/ce Fatima Tirić, Adis Valentić i Adnan Spahić. Čestitamo svim studentima koji su uzeli učešće i upustili se u ovaj izazov. Studenti su za svoj trud nagrađeni certifikatima, Pravnim analima Pravnog fakulteta, knjigom “Pravo zaštite potrošača” od prof.dr.sc Bikić Enesa, te vrijednim novčanim nagradama. Pored navedenog i članovi sudijskog vijeća su dobili zahvalnice za doprinos takmičenju, te Pravne anale. Zadovoljstvo nam je i iskreno se nadamo da će ovakav vid takmičenja postati tradicija.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno