Zenica

FOTO: Eko priča iz Arnauta- učenici zasadili 200 sadnica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Eko priča iz Arnauta- učenici zasadili 200 sadnica- U okviru projekta “Kao prvo, posadi drvo” dana 29. 10. 2021. godine učenici OŠ “Arnauti” u Arnautima i „Hamza Humo“ Babino su zasadili 200 sadnica različitih  sorti drveća.

Ekološki projekat je realizovan uz saradnju Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK i JP ŠPD ZDK.

Sve je počelo kao poslanička inicijativa Jasmina Duvnjaka, koja je naišla na razumijevanje Vlade ZDK. Kolika je ozbiljnost ovog projekta govori i činjenica da je naloženo da se isti uvrsti u Godišnji plan i program rada osnovnih škola ZDK.

S druge strane opće oduševljenje kako kod uprave škole i nastavnika tako i kod učenika.

Plemenitost ovog projekta su nam pokazali učenici osnovne škole “Arnauti” u Arnautima. U ranim jutarnjim satima na čelu sa direktorom škole, gospodinom Mahirom Arnautom, učenici su krenuli na teren koji je planiran za sadnju sadnica. Opremljeni prikladno za hladno jesensko jutro, sa alatkama u rukama veselo i odlučno su krenuli da obave ovaj zaista važan zadatak. Ponosni što su baš oni dio ovog projekta, nadmetali su se koji će učenik više sadnica da zasadi. Na terenu smo zatekli direktora škole, koji je također bio ponosan zbog ovog projekta.

Mahir Arnaut:”Kroz ovaj projekat učimo nove generacije pravim vrijednostima života na našoj planeti. Ovakvi projekti trebaju da budu još zastupljeniji u GPR-u škola. Na ovaj način objedinili smo više predmetnih oblasti koje su u korelaciji. Tako smo spojili ekologiju, tjelesni odgoj, moralne i etičke vrijednosti sa onim prirodno-matematičkim.“

Na terenu smo zatekli  i pedagoga škole, Nedzmudinu Spahić- Muslić.

“Ovakvi projekti su uvijek dobrodošli jer je ovo najbolja promocija naše škole u očuvanju i unapređenju životne okoline.”

Ogromnu podršku projektu pružila je PJ Šumarija Zenica i to u vidu obezbjeđivanja sadnog materijala, stručnog nadzora, pokazni praktični dio sadnje i stručno predavanje o značaju šuma.

Masovno učešće učenika u projektu “Kao prvo, posadi drvo” garant je da učenici imaju razvijenu ekološku svijest. To nam daje nadu da nove generacije grade “Zelene škole za zeleni Planet”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno