Ostali sportovi

FOTO: Efim Muratović pobjednik šahovskog turnira u Zenici “Sjećanje na Hajrudina Kusturu”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Šahovskog saveza Federacije BiH, Šahovskog saveza ZDK i porodice Kustura, 25.2.2023.godine, u Zenici je održan šahovski turnir “Sjećanje na Hajrudina Kusturu”.

Turnir se igrao u Šahovskom domu Zenica i na istom je nastupilo 53 takmičara. Otvorio ga je Ekrem Koso, predsjednik šahovskog saveza FBiH, a otvorenju su prisustvovali i dva sina rahmetli Hajrudina Kusture.

Ispred domaćina, nešto više o Hajrudinu Kusturi kazao je Goran Trkulja, predsjednik ŠK Čelik Zenica, a prisutnim se ukratko obratio i jedan od Hajrudinovih sinova, zahvalivši se da nisu zaboravili njihovog oca.

Inaće, Hajrudin Kustura napustio nas je 02.12.2021.godine u svojoj 68.godini života.

Nagradni fond iznosio je 670 KM i podjeljen je na 10 redovnih nagrada za deset prvoplasiranih, te za specijalne nagrade, najuspješniji kadet (2005. i mlađi) i najuspješnija žena.

Nakon odigranih devet kola, goraždanski FIDE majstor (FM) Efim Muratović je osvojio prvo mjesto sa 7,5 bodova, sa šest pobjeda i tri remija. Na drugoj poziciji, takođe, sa istim brojem bodova je naš proslavljeni Olimpijac, velemajstor (GM) Emir Dizdarević, a odlučio je dodatni kriterij. Najbolji zenički šahista, IM Goran Trkulja, je na trećoj poziciji, sa 7 bodova. Domaćin turnira, Zeničanin Dino Marković, je na četvrtoj poziciji, sa 6,5 bodova. Među 10 nagrađenih nalaze se i Ekrem Koso, Jasmin Sadiković, Halid Bajramović, Sean Ćorović, Adin Tatarević i GM Faruk Bistrić.

Najuspješnija žena je Sara Vuković, a najuspješniji kadeti su: 1.Mehmed Topoljak i 2. Orhan Bečić.

Igralo se devet kola po Švicarskom sistemu (kompjutersko parovanje). Tempo igre bio je 11 minuta po igraču. Turnir će se rejtingovati za Rapid rejting listu.

Direktor turnira bio je Vedad Šestić, glavni sudija IA Sejfudin Miskić, pomoćni sudija i operater NA Belmir Miskić.

E.Imamović

Foto E.Imamović i D.Marković



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno