Zenica

FOTO: DVD Zenica- “Vatru gasi, brata spasi”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: DVD Zenica- “Vatru gasi, brata spasi”- Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica je tokom vikenda (subota i nedelja) implementiralo projekat “VATRU GASI, BRATA SPASI” koji je podržan u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost 2020 u prostorijama Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica. Pored USAID-a partner projekta je Grad Zenica – Služba civilne zaštite.
Ukupno 30 učesnika projekta koji su bili iz BiH, Hrvatske i Srbije, su tokom dvodnevnog boravka u Zenici prisustvovali na 3 radionice koje su bile iz oblasti vatrogastva i razmjene iskustava, zatim su posjetili tvrđavu Vranduk na kojoj im je održan historijski čas koji je održao direktor JU Muzej Grada Zenica Adnadin Jašarević te su tako upoznati sa historijom Grada Zenica. Nakon toga je upriličena posjeta vjerskim objektima na području grada Zenica i to: katolička crkva Sv. Ilija, pravoslavna crkva Rođenja Presvete Bogorodice, Čaršijska džamija i Sinagoga. Historijat i značaj ovih objekata je prezentovao Afan Abazović koji je inače turistički vodič sa vjerskim službenicima.
Cilj projekta je bio da se kroz vatrogasnu djelatnost, koja je jedna humana djelatnosti, pošalje poruka za izgradnju mira i povjerenja među građanima svih etnički i vjerskih skupina u BiH, ali i susjednim državama, jer kada se desi požar ili druga prirodna nesreća tada vatrogasci spašavaju životi i imovinu ne pitajući kojoj etničkoj i vjerskoj skupini pripada ugroženi. Posjetom vjerskim objektima je prezentovana raznolikost i međusobna saradnja među vjerskim zajednicama jer su učesnici bili iz raznih etničkih i vjerskih skupina. Kroz sam projekat su se učesnici putem dijaloga upoznali jedni druge o svojim etničkim i vjerskim skupinama kojima pripadaju, te jasno poslali poruku svima da bez povjerenja i razumjevanja se ne može graditi budućnost, te svi skupa preuzimaju odgovornost za budućnost.
“PRO-Budućnost je USAID-ov projekat izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u Bosni i Hercegovini. Projekat provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services CRS, sa partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini (MRV).”
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno