Kultura

FOTO: Dva djela Tomislava Perazića na godišnjoj izložbi u sarajevskom Collegium Artisticumu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Dva djela Tomislava Perazića na godišnjoj izložbi u sarajevskom Collegium Artisticumu – Godišnja šestoaprilska izložba “Collegium Artisticum” – Sarajevo 2019. Na izložbi u sarajevu predstavljena su i dva rada nedavno preminulog zeničkog slikara, legendarnog Tomislava Perazića. Od 1964. godine on je bio učesnik ovih izložbi sa svojim djelima.

-Djelo „Nar“ dimenzija 100 x 150 cm, možda nije najveće Perazićevo djelo, ali za mene to je njegovo najveće djelo, jer je stvoreno snagom boje i umjetničkog duha, koji su jači od boli koja ga je slamala. Kada sam ga jednog januarskog jutra ove godine posjetio i vidio to djelo, nisam mogao da vjerujem, jer uradio ga je tako reći preko noći i rekao mi je „ Ovo djelo uradio sam za šestoaprilsku izložbu Collegium Artisticum i treba organizovati da se odnese na vrijeme“. I organizovao sam to i došao na ovu veliku izložbu zajedno sa Hilmom Kahrićem, kaže za Zenicablog Tomislavov prijatelj Milenko Šećerović.

-Zvao me je neprestano – kad ćeš da dođeš da vidiš moja nova djela …. još sam u formi i stvaram, govorio je, a bio je već teško bolestan …… u katalogu njegovo djelo označeno je sa “In Memoriam”.

Na ovoj izložbi sa mnogo emocija i velikih djela nakon 30 godina se dogodio susret poznanika Ismeta Berbića, svjetski priznatog grafičkog dizajnera, kojem je žiri dodjelio posebnu nagradu u oblasti grafičkog dizajna, Vedine Babahmetović,kojoj je žiri dodjelio nagradu iz oblasti arhitekture i Šećerovića, koji nam je ustupio fotografije iz Sarajeva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno