Info

FOTO: Dijana Muminović učesnik panela i izložbe fotografija žena fotografa sa Balkana u Londonu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što smo najavili zajedničku izložbu 15 fotografkinja sa Balkana u Londonu, u organizaciji Contemporary Balkan Art u kulturnom centru Rich Mix, četiri fotografkinje, učesnice izložbe, imale su priliku učestvovati u panel diskusiji na temu “Kako je bit žena-fotografkinja u regiji.”

Moderator panela je bila Duška Radosavljevic iz Londona, a učesnice su bile magistrica dokumentarne fotografije Zeničanka Dijana Muminović, Sarajka Imrana Kapetanović, Beograđanka Marija Jovanović i Katja Goljak iz Ljubljane.

Fotografkinje su svojim radovima, a i tokom panela, potaknule kritičko razmišljanje o problemima prikaza žena i općenito ljudskim pravima. Panel je trajao skoro dva sata i publika je imala priliku da učestvuje sa pitanjima vezanih za svijet fotografije.

-Govorile smo o onome o čemu najbolje znamo – o fotografiji koja je uobličila naše živote. Saosjećale smo, jer svaka od nas je dugo vremena doživljavana kao neko ko nije dovoljno zreo za ovu profesiju, odnosno nismo ozbiljno bile shvaćene, ističe Muminović.

Rich Mix kulturni centar je već niz godina domaćin fotografijama i dokumentarnim filmovima Jugoistočne Evrope koju organizuje Ana Russel-Omaljev iz Londona, koja na taj način ističe umjetnike i umjetnice sa naših prostora.

-Osjećalo se kao da se cijeli Balkan okupio u Londonu i odao počast našoj profesiji, a mi fotografkinje smo poslale poruku drugim ženama fotografkinjama o bitnosti fotografije i naših uloga, napominje Dijana, koja se posebno zahvalila organizatorima, Ani, Duški i svima koji su došli da ih slušaju i pogledaju njihovu izlozbu.

-Šaljemo pozdrav i našim kolegicama koje nisu mogle biti tu. A meni je poseban osjećaj bio biti na bini sa fotografkinjama koje su nedavno isto stajale sa mnom u Sarajevu gdje smo se i prvi put upoznale tokom jedne organizacije koja je također istakla žene sa Balkana u svijetu fotografije, jer, zajedno smo jače” rekla je za Zenicablog Dijana Muminović.

Fotografkinje koje su bile dio izložbe su Jelena Janković, Boryana Katsarova, Sanja Knežević, Glorija Lizde, Lazara Marinković, Mia Novakova, Andjela Petrovski, Roxana Pop, Senja Vild, Marcella Zanki i Jelena Žigić.

Foto: D.Muminović/M. Rust



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno