Zenica

FOTO: Dan palačinaka obilježen u Zenici, pogledajte detaljnu galeriju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Dan palačinaka obilježen u Zenici, pogledajte detaljnu galeriju – Kako je bilo i najavljeno, centralna manifestacija obilježavanja Dana palačinaka u BiH održana je i ove godine u Zenici. U sklopu manifestacije je održano Međunarodno takmičenje ugostiteljskih škola u pripremi i serviranju ove poslastice. Svi posjetionici su imali priliku degustirati slane i slatke palačinke koje se pripremaju “revijalno”.

Festival je neprofitnog karaktera i ima za cilj promociju proizvođača hrane i pića, gastronomskih vrijednosti te zdravog načina ishrane.

Organizatori Dana palačinaka su bili Tapas iz Zenice, Klub ljubitelja palačinaka, te Udruženje kuhara BiH, a u povodu Svjetskog dana palačinaka, 5. marta.

Za najuspješnije učesnike i najbolje recepte organizator je obezbijedio prigodne nagrade i priznanja. Kako navode iz Kluba ljubitelja palačinaka, palačinci su poslastica koja ne poznaje granice i uvijek su rado viđeni na trpezi. Dan palačinaka obilježava se u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj i drugim zemljama svijeta i karakterizira ga dobra zabava uz mnogo raznovrsnih palačinaka.

Hamid Kujraković, član Kluba ljubitelja palačinaka i Udruženja kuhara u BiH, rekao je kako se ovaj dan u svijetu obilježava već 500 godina.

“Tradicija pripreme i obilježavanja Međunarodnog dana palačinaka u svijetu je oko 500 godina, a u Zenici oko pet godina, i mi ćemo nekada doći do 500. godine. Cilj je promocija domaćih proizvođača hrane i pića i razvoj ugostiteljsko-turističkih škola. Mi na ovom Međunarodnom danu imamo međunarodno takmičenje u pripremi slanih i slatkih palačinaka, imamo nekoliko ekipa iz Republike Hrvatske, dok su ostale ekipe iz Bosne i Hercegovine. Imamo oko 20 ekipa koje se takmiče, a ostali učenici prave revijalno palačinke za posjetitelje, a sve u cilju promocije i razvoja ugostiteljsko-turističkih škola. Mi smo zadovoljni, očekujemo da će ove godine biti bolje nego prethodne, iako nam ne dolaze učenici završnih godina, oni koji se već spremaju za rad u hotelima i restoranima. Imaju dobru tehniku i organizaciju rada, mislim da su učenici uznapredovali u svom radu, a očekujemo i da će nastavnici dati ono što učenicima treba za pripremu kvalitetnih jela”, rekao je Kujraković.

Povodom Međunarodnog dana palačinaka, Kujraković je otkrio i kako pripremiti dobre palačinke.

“Za dobre palačinke potrebna je kvalitetna tava, prije svega, a ostalo je sve do majstora. Brašno, jaja, ulje i mlijeko, ne previše mlijeka, kako masa ne bi gorila, to je jedan lagan sastav, a mi u masu dodajemo i maslinovo ulje kako bi ona bila sočna i svježa i to je uspješna receptura, uz malo šećera i soli”, rekao je Kujraković.

Amila Ibraković, učenica Srednje mješovite škole Zenica, učestvovala je u takmičenju u pripremi palačinaka, a zadovoljna je organizacijom manifestacije.

“Zadovoljna sam svime. Danas smo pravili obične palačinke, ništa posebno, ali se ipak treba potruditi oko dekoracije, koja privlači više nego okus. Nisam očekivala ovoliki broj učenika iz drugih škola, iz grada i države, ima nas popriličan broj”, rekla je Ibraković. ZB/AA – Foto: Haris Dž.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno