Naše

FOTO: Da li je Google mogao bolje odabrati avio-snimke za Google Earth? Otkud obrisi “prizemljenog” aviona u Donjoj Gračanici?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Da li je Google mogao bolje odabrati avio-snimke za Google Earth? Otkud obrisi “prizemljenog” aviona u Donjoj Gračanici? – Sa unaprijeđenjem digitalnih tehnologija, sateliti i aero-snimci su dosegli do svakog kutka Planete. najpopularnije aplikacije i servisi na ovom području su Google Earth i Google Maps, koje koriste milioni korisnika u svim državama svijeta.

Neprestano ažuriranje aero-foto mapa, snimaka satelita i drugih desetina izvora, koji se generiraju u multimedijalnu mapu omogućavaju vam da zavirite u dvorišta i ulice, a servis Google Street View (koji još ne funkcionira u BIH, ali je prilično ažuran u svim susjednim državama) “pokriva” skoro svaku ulicu i sa fotografijama “u kretnji”, pa prije nego krenete na more, planinu, možete bukvalno “prošetati” svim raskrsnicama, ulicama, kvartovima koje potom treba da po prvi put upoznate.

Grad Zenica je prilično dobro “pokriven” avio-satelitskim snimcima, a pažnju jednog sugrađanina je privukla neobičan kadar na području Donje Gračanica, nedaleko od komunikacije ka Gornjoj Gračanici i Plahovićima, svega od 300 metara od džamije Donja Gračanica.

Za sada nema oficijelnog objašnjenja da li se radi o “problemu” sa fotografijom, obzirom da se nedaleko od obrisa aviona nalazi istovjetan “odbljesak”, pa ja manje vjerovatno da se neko od “lokalaca” igrao sa predmetima na površini, koji bi sa velike visine izgledali nalik na prisilno spušteni avion.

NAJVJEROVATNIJE, pojašnjenje je mnogo jednostavnije, jer je gotovo izvjesno da se “Veliki Google” malo preračunao upotrijebivši tokom generiranja 3D snimaka od niza fotografija iz zraka upravo onaj na kojem je, u trenutku nastajanja fotografije, “avion” preletao područje koje je ostavilo i sjenu nad područjem Donje Gračanice, pa se isti “avion i njegova sjena” vidi i u aplikaciji Google Earth, ali i na mapama Google koje su dostupne svim internet i mobilnim platformama, što znači da je unesen u oficijelne aerialne snimke iz zraka. Ipak, snimak, koji prenosimo, toliko je realan pa izgleda da “rep” aviona zapeo u krošnje stabala nedaleko od dvorišta mještana.

Pogledajte i sami na maps.google.com (potražite Donju Gračanicu/Zenica i krenite putem ka Gornjoj Gračanici) ili “skinite” aplikaciju google Earth i uradite isto.

Jedan od posjetilaca Zenicabloga na našoj Facebook stranici nam je rekao da između sela Javor i Stubica, sjeverno od Kaćuna (općina Busovača, SBK), dvadesetak kilometara od Zenice, također postoji slična “situacija”, gdje ljudima sa Google-a promaklo da obrišu snimak aviona. Pogledajte i tu fotografiju:

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno