Nogomet

FOTO: Crna Gora – Bosna i Hercegovina 1:1, detalji i izjave Džeke, Pjanića, Menala, Peteva…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je večeras u Podgorici protiv Crne Gore rezultatom 1:1 (0:0) u okviru 3. kola UEFA Lige nacija i sa osvojenim bodom se izdvojila na prvom mjestu grupe B3.

U prvom poluvremenu obje reprezentacije su imale nekoliko dobrih šansi za postizanje gola. Prvu priliku na utakmici imala je Crna Gora u 3. minutu, kada je udarac Vladimira Jovovića sa 20-ak metara Ibrahim Šehić krajnjim naporom uspio da odbrani. U 6. minutu Miralem Pjanić je izveo korner sa desne strane, a udarac glavom Dennisa Hažikadunića Milan Mijatović vrhovima prsti prebacuje preko prečke. U 19. minutu udarac iz daljine je oprobao i Dino Hotić, ali je golman Crnogoraca bio dobro postavljen. U 35. minutu Crna Gora je izvela brz kontranapad preko Stefana Mugoše po desnoj strani, ali njegov udarac sa ivice šesnaesterca odlazi pored desne stative. Najbliže postizanju gola u prvom poluvremenu bio je reprezentativac Crne Gore Vladimir Jovović, koji je u 41. minutu na lijevoj strani prošao između Matea Sušića i Dina Hotića, nakon čega njegov udarac zaustavlja prečka.

U 52. minutu nakon jednog kornera Amir Hadžahmetović je „uhvatio volej“ sa 16 metara, ali je golman domaće ekipe još jednom bio dobro postavljen. U 58. minutu nakon kornera sa desne strane Luka Menalo, koji je u igru ušao na početku drugog poluvremena, uhvatio je loptu iz prve, ali Mijatović još jednom dobro interveniše i spašava svoju mrežu. U 62. minutu BiH je povela. Jednu dubinsku loptu iz odbrane Smail Prevljak je uspio da sprovede do Luke Menala koji pronalazi put do mreže za veliko slavlje Zmajeva. Sedam minuta kasnije ponovo je Smail Prevljak bio u prilici, ali je njegov udarac izblokirao Žarko Tomašević. U 77. minutu Crna Gora je izvela kontranapad, Adam Marušić je šutirao sa 16 metara, lopta je od Anela Ahmedhodžića promijenila smjer i završila u mreži. U 84. minutu BiH je imala mnogo sreće, kada udarac Marušića iskosa sa lijeve strane odlazi samo par centimetara pored lijeve stative.

U drugoj utakmici u grupi 3 Lige UEFA Lige nacija koja je igrana u Bukureštu Rumunija je golom Nicusora Bancua u 30. minutu savladala Finsku sa 1:0.

Nakon tri odigrana kola na tabeli vodi Bosna i Hercegovina sa 5 bodova. Finska i Crna Gora imaju po 4, a Rumunija 3 boda.

Sljedeću utakmicu naša reprezentacija igra u utorak 14. juna (20:45 sati) u Zenici protiv Finske.

Po završetku utakmice Crna Gora-Bosna i Hercegovina održana je konferencija za medije na kojoj je selektor bh. tima Ivaylo Petev izjavio:

„Čestitam momcima na zalaganju u večerašnjoj utakmici. Imali smo kontrolu igre većim dijelom meča i imali više šansi. Nažalost, nismo dali još neki gol i na kraju smo podijelili bodove. U Finskoj smo imali sreće, večeras nismo. Idemo dalje, napravićemo neke promjene i pokušati da pobijedimo Finsku. Napravili smo grešku kod gola. Imali smo nesreću da se lopta odbije i promijeni smjer iako šut nije bio jak. Međutim, takve stvari se dešavaju.

Miralem Pjanić, veznjak fudbalske A reprezentacije BiH, pohvalio je Crnu Goru, protiv koje smo večeras remizirali u Podgorici u meču 3. kola Lige nacija – 1:1.

Naš reprezentativac bio je starter, na terenu je proveo sat, a na kraju žali što nismo osvojili cijeli plijen.

– Imali smo prednost, mogli smo osvojiti sva tri boda. Nakon tri utakmice imamo pet bodova, očekuje nas još jedna utakmica protiv Finske. Nadam se da ćemo osvojiti tri boda i na dobar način završiti ciklus od četiri utakmice – kazao je Pjanić nakon utakmice.

Komentarisao je i (ne)očekivanu pobjedu Rumunije protiv Finske, koja nam je trasirala put ka prvoj poziciji u grupi.

– Grupa je izjednačena. Očekivali smo pobjedu Finske, koja je dobra reprezentacije, ali sve je moguće u fudbalu. Mi se sada moramo dobro pripremiti za utakmicu protiv Finske i pokušati pobijediti. Igrali smo dva puta na strani, kući smo dobili Rumuniju, prvi smo u grupi i to treba gledati kao pozitivnu stvar.

Bilo bi bolje da smo danas uzeli tri boda, ali nismo. Idemo dalje – maže Mali princ.

Pohvalio je naše navijače, koji su kao i uvijek, bili podršaka našem državnom timu.

– Bilo je lijepo igrati ovdje. Šteta samo zbog rezultata. Crnogorci su dobra ekipa. Nije im lako doći do gola, vrlo su organizovana ekipa – naglasio je Pjanić.

Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine večeras je na terenu proveo više od sat, uprkos povredi koju je zaradio u utorak protiv Rumunije.

Dijamant je, kapitenski, stisnuo zube i vodio Zmajeve do boda protiv Crnogoraca u Podgorici.

– Ne samo ja, nego svi momci. S obzirom da je kraj sezone jedva se čeka pauza. Vidjelo se i večeras pred kraj utakmice da su svi umorni. Treba stisnuti zube još jednu utakmicu i odigrati do kraja.

Remi? Uvijek kažem, ako ne možeš pobijediti nemoj izgubiti. Pogotovo na strani. Svaki bod je bitan. Grupa je ujednačena, svako svakoga može pobijediti, što pokazuje i real meča Rumunija – Finska. Crna Gora je u prvom dijelu imali šansi, ali smo mi kontrolisali drugo poluvrijeme.

Šteta zbog primljenog gola. Nemamo iskustva. U ovakvim situacijama se pravi prekršaj na 70 metara i onda nema gola, ali i ovako se uči iz grešaka – kazao je Džeko za BHT1, dodavši:

– Imamo još tri dana da se spremimo na najbolji način za Fine. Nadam se da će navijači doći u što većem broju i podržati nas, jer ekipa to treba.

Luka Menalo je večeras bio džoker s klupe. Zadovoljan je golom, ali nije presretan zbog remija.

– Ljepše bi bilo da smo zadržali vodstvo… – kazao je Menalo, komentarišući situaciju da rezervisti postižu golove i objasnivši kako to nije iz ljutnje:

– Ako postoji ljutnja da je iskazujemo tako, golova, to je odlična stvar za ekipu. Kraj je sezone i zbog toga rezerve dolaze do izražaja.

Ostaje nam još utakmica protiv Finske, trenutno smo prvi i u dobroj smo situaciji. Idemo pobijediti u utorak za prvo mjesto u grupi – zaključio je Menalo.

CRNA GORA – BOSNA I HERCEGOVINA

LINE – UP

MNE Crna Gora – Bosna i Hercegovina

1 : 1

BIH
Gradski Stadion Podgorica, Podgorica
11. juni 2022. 20:45 (CET)
UEFA NL2022
Sudija: Daniele Orsato (ITA)
Pomoćnici: Alessandro Giallatini (ITA), Fabiano Preti (ITA)
4. sudija: Matteo Marchetti (ITA)

SASTAVI

MNECrna Gora BIHBosna i Hercegovina
1. Milan Mijatović (GK) 12. Ibrahim Šehić (GK)
2. Andrija Vukčević 3. Dennis Hadžikadunić
5. Igor Vujačić 4. Mateo Sušić
6. Žarko Tomašević (C) 5. Sead Kolašinac  žuti karton 65′ izmjena izlazi 68′
7. Marko Vešović  izmjena izlazi 92′ 8. Rade Krunić
9. Stefan Mugoša 10. Miralem Pjanić  žuti karton 43′ izmjena izlazi 61′
10. Marko Janković  izmjena izlazi 79′ 11. Edin Džeko (C)  izmjena izlazi 78′
15. Miloš Raičković  izmjena izlazi 67′ 14. Amer Gojak  žuti karton 74′
16. Vladimir Jovović  izmjena izlazi 67′ 15. Dino Hotić  izmjena izlazi 46′
17. Sead Hakšabanović  izmjena izlazi 91′ 16. Anel Ahmedhodžić
23. Adam Marušić  žuti karton 65′ gol 77′ 18. Amir Hadžiahmetović
IZMJENE IZMJENE
12. Danijel Petković (GK) 1. Nikola Vasilj (GK)
13. Miloš Dragojević (GK) 22. Nikola Ćetković (GK)
3. Risto Radunović  izmjena ulazi 91′ 2. Eldar Ćivić  izmjena ulazi 68′ žuti karton 76′
4. Marko Vukčević  izmjena ulazi 92′ 6. Siniša Saničanin
8. Draško Božović  izmjena ulazi 67′ 7. Muhamed Bešić
11. Fatos Bećiraj 9. Smail Prevljak  izmjena ulazi 61′
14. Nikola Krstović  izmjena ulazi 67′ 13. Gojko Cimirot
18. Vukan Savićević 17. Luka Menalo  izmjena ulazi 46′ gol 62′
19. Aleksandar Šćekić  izmjena ulazi 79′ 19. Adnan Kovačević
20. Nikola Šipčić 20. Miroslav Stevanović
21. Driton Camaj 21. Sanjin Prcić
22. Miloš Milović 23. Ermedin Demirović  izmjena ulazi 78′
SELEKTOR SELEKTOR
Miodrag Radulović Ivaylo Petev

gol gol autogol autogol jedanaesterac jedanaesterac izmjena ulazi izmjena ulazi izmjena izlazi izmjena izlazi crveni karton crveni karton žuti karton žuti karton

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno