Kultura

FOTO: Cjelodnevna posjeta predstavnika Ministarstva kulture NR Kine BNP-u Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Cjelodnevna posjeta predstavnika Ministarstva kulture NR Kine BNP-u Zenica  – Jučer, 24. maja u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, upriličen je svečani prijem za predstavnike Ministarstva kulture Narodne Republike Kine, koji su nakon kratkog predaha imali priliku uživati u cjelodnevnom umjetničkom programu, gdje su imali priliku pogledati pregled umjetničkih sadržaja u produkciji umjetničkih organizacija iz Zenice. Pored bogatog umjetničkog sadržaja, Visoku delagaciju Ministarstva kulture NR Kine je ugostio gradonačelnik Grada Zenice, koji je izrazio osobito zadovoljstvo zbog posjete i prijema u svom kabinetu.

U povodu ove posjete Pan Yan, predstavnica Ministarstva kulture Narodne Republike Kine je izjavila: “Još od 2013. godine strateška politika Ministarstva kulture Narodne Republike Kine je da naprave tješnje relacije sa zemljama Centralne i Istočne Evrope,  te smo ovu veliku turneju započeli u Estoniji. Obišli smo probaltičke zemlje i spustili se na područje Balkana, a BiH je posljednja zemlja koju ćemo posjetiti. U BiH smo četiri dana, prva dana smo bili u Sarajevu i gledali smo veliki broj programa, iz kojih bi izdvojili nastup Sarajevske filharmonije i Sarajevske muzičke akademije. Danas smo u Zenici, gdje ćemo gledati muzičke programe, Omaldinski hor, Kamerni simfonijski orkestar i Baletni studio Art. Sutra imamo slobodan dan, a potom se vraćamo nazad u Peking. Glavna očekivanja su ta da vidimo što više programa i stupimo u profesionalne kontakte sa kolegama, kako bi selektirali neke od sadržaja, a koje bi poslije uz saradnju prezentovali i publici u Kini”,

Veliku zaslugu današnje posjete ima Bosansko narodno pozorište Zenice, koje se izborilo da ovo pozorište bude jedno od stanica ove delegacije.

“Veliki je ovo izazov. Kina je zemlja koja preuzima primat u ekonomskom smislu i po svoj prilici strategija Ministarstva kulture je takva da se približe evropskoj kulturi i zemljama. Nama je interesantno to da je upravo prostor Istočne Evrope dominantan prostor njihovog interesa. Oni su zainteresovani za izvedbene umjetnosti, muzike i scenske sadržaje. Zainteresovani su za obrazovane projekcije i produkciju. Mi ćemo se truditi da sa svima razvijamo dobre relacije i odnose, kako bi naše predstave mogle učestvovati u Kini zajedno sa svim našim ansamblima”, rekao je Hazim Begagić, direktor BNP Zenica.

Bosansko narodno pozorište Zenica se predstavilo sa dramskim fragmentima iz svojih repertoarskih predstava „Gluha svadba“, u režiji Lajle Kaikčije, koregografski segment predstave za djecu i mlade „Fejzbukovci“, u režiji Miroljuba Mijatovića i segment iz predstave „Moja Fabrika“ u režiji Selme Spahić.

Visoka delegacija Ministarstva kulture Narodne Republike Kine tokom mjeseca maja 2017. godine organizira veliku profesionalnu posjetu država Zapadnog Balkana u cilju uspostavljanja čvršćih veza kulturne saradnje između Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Europe. Radi se o izuzetno velikom vladinom tijelu Narodne Republike Kine, koje djeluje kroz čak jedanaest centralnih kabineta sa izravnim ovlastima u resoru kulture, kulturnog razvitka i kreativnih industrija, sa glavnim sjedištem u Pekingu i podružnicama u svim većim kineskim gradovima. Ministarstvo kulture NR Kine upošljava nekoliko hiljada djelatnika i raspolaže budžetom od gotovo pet milijardi eura.

Budući da se radi o diplomatski koordiniranim aktivnostima, posjetu u Bosni i Hercegovini je organiziralo i koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine. Iako su se na zvaničnoj mapi posjete kineske delegacije našli isključivo veliki kulturni centri, gradovi Sarajevo i Banja Luka, zahvaljujući dobrim profesionalnim kontaktima koje zenički teatar razvija sa kulturnim djelatnicima i umjetnicima iz inostranstva, osigurana je i zvanična posjeta ove delegacije umjetnika i kulturnih djelatnika i gradu Zenici, koja je realizirana prethodnog dana.

U dogovoru i koordinaciji sa predstavnicima lokalnih umjetničkih organizacija tog dana je sceni Bosanskog narodnog pozorišta je organiziran i kraći pregled najreprezentativnijih dijelova umjetničkog programa – muzičkog i baletnog u produkciji Omladinskog hora, Baletne škole Ars centa, Kamernog simfonijskog orkestra.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno