Zenica

Foto: Čaršijska džamija iznutra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nema pouzdanih podataka kada je izgrađena Sultan Ahmedova džamija, ali se na osnovu postojećih dokumenata smatra najstarijom islamskom bogomoljom u Zenici. Zna se da je dvaput pravljena na temeljima rušenih džamija, sigurno tokom ili prije 16. vijeka. O datumu gradnje, nažalost, nije ostao niti jedan pisani trag – tarih, niti vakufnama ili neki drugi dokument.

Džamija je prvi put potpuno stradala u pohodinam Eugeja Savojskog (1697.), nakon čega je 1703. izgrađena na temeljima postojeće po naredbi Sultana Ahmeda III, čije ime i nosi. Ponovno je stradala u velikoj poplavi (1869.), ali je tada obnovio hadži Ali-beg Kukavica. 

Hafiz Enes efendija Beganović je u službi je Čaršijske džamije već 17 godina. Kaže da je akcija restauracije unutrašnjosti i vraćanja autentičnog izgleda počela skidanjem fasade koja je prekrivala (skrivala) izvorni kamen od koga je džamija i građena.

Sredstava za restauraciju jedine zeničke od 35 džamija koje nose “sultansko ime” osigurale su dvije osobe. koje su insistirale na anonimnosti, a tom projektu su se onda pridružile i ostale džematlije. neko novcem, neko dobrovoljnim radom, neko idejama.

Iako je u doba Osmanlija zenički kraj bio kasaba sa oko 2.000 stanovnika, upravo u to doba Zenica doživljava ekspanziju, a zenička čaršija dobija svoja obilježja. Upravo u razdoblju vladavine Osmanlija u BiH, Zenica dobija svoje džamije, hanove, karavansaraje.

Osamdesetih godina prošlog vijeka, u vremenu zatvaranja i proganjaja muslimanskih intelektualaca, Zenica je, uz Sarajevo, bila jedini grad koji je imao hafisku mukabelu u Ramazanu. Pored mukabele, tradicija ove džamije jeste i itikaf, neprekidni boravak i ibadet u posljednjih deset dana ramazana u prostoru džamije. Obavljaju se i noćni namazi, također u posljednih deset noći ramazana.

Interesantno je da u Zenici postoji čitava porodica, Čaršimamovići, koji su šest generacija bili imami u ovoj džamiji. U haremu džamije nalazi se i šadrvan izgrađen 1927 godine, te mezarje. Munara džamije visoka je 31 metar, bez alema, a unutar munare nalazi se kameno stepenište. Bitno je naglasiti da ova džamija već godinama na spisku nacionalnih spomenika i pod zaštitom je države, a svi radovi se vode pod nadzorom stručnjaka.

Nakon Ramazana, u planu je da se u džamiji uradi podno grijanje, a kad se završe svi radovi, mijenjat će se i prostirke.

UŽIVAJTE U FOTO GALERIJI KOJU JE PRIREDIO NAŠ PRIJATELJ SALADIN PAŠALIĆ

Više na

Posted by Zenicablog on 17. Juli 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno