Kultura

FOTO: BZK Preporod na manifestaciji „Vezeni most 2017“  u Banja Luci 

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: BZK Preporod na manifestaciji „Vezeni most 2017“  u Banja Luci  –  Nakon nedavnog nastupa na „Glamočkom ljetu“ članovi BZK“Preporod“ Zenica su u utorak uveče, 18. jula,  priredili i banjalučkoj publici dva kulturna sadržaja, izložbu slika  na temu „Stara Bosna“, a nakon toga i koncert „Veče sevdaha“ koji je spustio zavjesu na ovogodišnje 14. susrete Banjalučana “Vezeni most”. Manifestacija  se realizuje pod geslom „Gradimo mir zajedno“ a sadržavala je književne, likovne, muzičke, sportske i druge prigodne sadržaje i  trajala je od 7. do 18. jula 2017.godine.

U sklopu ove manifestacije Preporodovi programi su održani u prelijepom ambijentu izložbenog salona i koncertne dvorane Kulturnog centra Banski dvor.

Izložbenom postavkom predstavljena su najuspješnija slikarska djela sa motivima iz prošlosti Bosne i Hercegovine, nastalih na pet Preporodovih likovnih kolonija.  Izloženo je 20 djela umjetnika iz Bužima, Kalesije, Konjica, Travnika, Gračanice, Žepča, Vareša i Zenice. Publici je predstavljen i Katalog „Stara Bosna“ u izdanju Foruma građana Zenice i Preporoda. Promotor izložbe bila je Amna Sofić, u svojstvu voditeljice likovnih kolonija, a moderator Elmir Mujčić, potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

Najljepše sevdalinke izveli su članovi Narodnog orkestra u sastavu Fuad Džaferović, Fikret Terzić, Senad Alić, Osman Najetović, Fadil  Delić i Halid Kobić te solisti Senad Alić, Emma Džaferović, Emina Sinanović, Muris Šarić i Amina Bajramović. Gosti koncerta su bili Banjalučani: hor „Safikada“, Samka Seferović, Dragan Prpa-Hoki i sazlija Asim Hodžić. Narator i voditelj je bio Mirza Husetić, a scenarij i režiju potpisuje Faruk Kadrić. U prepunoj koncertnoj dvorani posjetioci su gromoglasnim aplauzima nagrađivali svaku izvedbu orkestra i solista. O kvalitetu koncerta pohvale su iskazali i poznati banjalučki muzičari Đorđe Safner, Slavko Radusin-Caki i Lado Jakovljević kao i Elmir Mujčić, selektor muzičkih programa manifestacije, koji je u ime Organizacionog odbora dodijelio Narodnom orkestru Zahvalnicu, a također i Preporodu za ukupan nastup na „Vezenom mostu“. Koncert je snimala ATV (Alternativana televizija) Banja Luka.

Tokom boravka u Banja Luci obavljene su i zanimljive posjete kao što su posjeta rodnoj kući poznate pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić, zatim posjeta Multimedijalnoj izložbi likovnih dijela „Skandinavija“ banjalučkog likovnog umjetnika Muhameda Ćejvana-Akija koja je postavljena u izložbenom paviljonu tvrđave Kastel, te posjeta džamiji Ferhadija.

Organizator manifestacije „Vezeni most 2017“ bila je Zajednica udruženja građanja Banja Luke, među kojima i Savez udruženja Banjalučana iz Švedske, a generalni pokrovitelj manifestacija bio je Grad Banja Luka.

Fotografije: Semir Sofić

BZK „Preporod“ Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno