Rekreacija

FOTO: „Budoželje“- Vedrov izlet za dušu i tijelo

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: „Budoželje“- Vedrov izlet za dušu i tijelo – Iako smo Zvijezdu zamijenili planinom koja nije toliko znana, u tome smo doživjeli jedno novo iskustvo te zajedno sa 65 učesnika u nedjelju 29.11.2017. godine posjetili vrh planine Budoželje na 1254 metara nadmorske visine 

Naši mobiteli su cijelu sedmicu najavljivali kišu za vikend, ali sunce nam je se ipak nasmiješilo i omogućilo da krenemo na još jedan Vedro pohod. Tako je naša ekipa bila spremna u 7:00h kada smo započeli put prema Brezi i Varešu, između kojih se i nalazi ova planina. S obzirom da je ovo najavljena kao jedna od laganijih tura, pri dolasku u Brezu u 8:15 h smo se zagrijali jutarnjom kafom i toplim pecivom iz lokalne pekare.

U 9:40 h smo stigli u selo Budoželje. Selo ima jednu značajnu historijsku i turističku znamenitost, a to je nekropola stećaka. Nekropola je uvrštena kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a obuhvata 80 stećaka i 20 starih nišana. Prema ˝Službenom glasniku˝, mali broj stećaka ukrašavaju realistička ili simbolička obilježja (predstava čovjeka i životinje, životinje i mjeseca, ruke sa mačem i dva polumjeseca koja se izbočnim stranama dodiruju). Nišani, od kojih su mnogi ukrašeni specifičnim turbanom ili fesom, uglavnom potiču iz XVIII i XIX vijeka. Pored ukrasnih motiva mjeseca i sablje, na dva nišana su evidentirani i natpisi. Nakon kratkog obraćanja i uputa od strane tima Vedro Extreme, uputili smo se prema planinarskom domu ˝Budoželje˝ gdje smo obavili doručak i pripremili tijela za uspon.

Na vrh planine stigli smo u 11:50 h. Zbog jakog vjetra zadržali smo se samo dovoljno da napravimo nekoliko fotografija i nastavili naš put. Planina Budoželje nas je iznenadila svojom pitomom ljepotom i ugodnim šumskim putevima. Jesen je pokazala svoju čaroliju, a mi smo je upijali svim čulima. Sve brige, nedaće i tegobe polako su iščezavale sa svakim novim korakom.  Divno je znati da postoje rute koje su pristupačne svima i da su prilagođene spromnosti i učesnika sa manjom kondicijom.

Kako smo uživali u sunčanom danu, kretali smo se polako i  pritom pravili nekoliko pauza. Neki učesnici su iskoristili vrijeme i uživali u branju gljiva, dok su ostali pili popodnevnu kafu. Društvo su nam pravili lovački psi s kojima smo podijelili dio užine. Priroda nam je dala priliku da uživamo u posljednjim zrakama jesenjeg sunca, odmarajući se na zelenom proplanku odmarajući oči u igri boja u okruženju.

Oslobođeni stresa, opušteni i nasmijani oko 14:00h smo krenuli dalje, a negdje oko sat vremena poslije već bili kod autobusa u selu Dabravine. Dabravine su selo koje pripada Općini Vareš, a zapravo je dosta bliže Kaknju. Ne želeći da završimo naša druženja i relaksaciju, poslije hodanja svratili smo u lokalne kafiće u Brezi na osvježenje i još jednu turu smijeha.

U Zenici smo bili već sa mrakom oko 18.00 sati, pozdravljajući se sa društvom i radujući se već narednom susretu i druženju.

Vedro projekat ˝Hodaj˝

 Udruženje za podršku i razvoj planinarstva i sportskog turizma ˝Vedro˝ pod pokroviteljstvom grada Zenica kreće sa realizacijom projekta pod nazivom ˝Hodaj˝ s ciljem promocije planinarstva po domaćim bosanskohercegovačkim planinama i koji obuhvata 5 pješačko-planinskih tura: pješke do Travnika, Zvijezda, Vepar, Vlašić i Bobovac, kroz 5 vikenda u mjesecu oktobru, novembru i decembru.

Tokom realizacije gore navedenih tura bit će upriličena stručno-edukativna interaktivna predavanja i vođenje planinarskih vodiča Udruženja „Vedro“. Za osiguravanje svih aktivnosti tokom organizovanja tura pobrinut će se planinarski vodiči pripravnici iz Vedro Extreme grupe.

Ideja vodilja kroz projekat jeste da aktivnosti budu dostupne što većem broju zainteresovanih bez dobnih, spolnih i ekonomskih ograničenja. Aktivnostima koje promovišu zdrav način života, volonterizam, kao i programima za korisno ispunjavanje slobodnog vremena, doprinosi se održavanju fizičkog i mentalnog zdravlja; povećanju ponude turističko-sportskih aktivnosti i osvještavanja domaćeg stanovništva o ponudi i ljepotama koje nudi Bosna i Hercegovina. Pružila bi se mogućnost upoznavanja sa osnovama planinarenja, organizovanja izleta i druženja sa mladima u cilju buđenja interesa za ovaj vid sporta.

Ciljna grupa projekta su građani Zenice oba spola svih starosnih dobi, odnosno cijela porodica. Animiranje najmlađe populacije ima za cilj probuditi i razviti osjećaj za lokalnu zajednicu i na taj način dati doprinos u jačanju protektivnih faktora u cilju prevencije poremećaja u ponašanju, ali i očuvanju zdravlja. Usmjerenost na populaciju srednje dobi ima za cilj jačanje psihofizičkih protektivnih faktora s obzirom na brzinu života i količinu stresa sa kojom se svakodnevno pojedinac suočava. Uključivanje populacije treće životne dobi također ima svoju važnost u doprinosu jačanja protektivnih faktora od razvoja bolesti i jačanju organizma kao i ponude aktivnosti od društvenog sadržaja. Projekat je koncipiran tako da se ne pravi razlika u usmjeravanju ciljeva spram etničke, nacionalne ili religijske strukture.

Ovim projektom, koje Udruženje realizuje u saradnji sa gradom Zenica, se promoviše planinarenje kao vid aktivnog i pozitivnog provođenja slobodnog vremena u prirodi. Zenica u periodu jeseni i zime ima poznati problem sa zagađenjem zraka, zbog čega Vedro nudi mogućnost da se jedan dan u toku sedmice provede u čišćoj i zdravijoj okolini.

Više informacija o realizaciji projekta može se pratiti na web i Facebook stranici Udruženja.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno