Zenica

FOTO: Božićni prijem u Zenici okupio zvaničnike grada, zakonodavne i izvršne vlasti i građane

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U restoranu “Trubadur” hotela Dubrovnik u Zenici danas je održan tradicionalni Božićni prijem kojem su prisustvovali predstavnici Grada Zenice, ali i premijerka Amra Mehmedić, kao i čelnici Skupštine ZDK i ministri vlade.

Tradicionalni Božićni prijem osim političke strukture grada i kantona, okupio je i predstavnike vjerskih institucija, brojne privrednike i građane Zenice koji su se danas odazvali prijemu kojeg su organizovali predstavnici hrvatskih i katoličkih institucija Grada Zenice.

Prisutnima se obratio Davor Topić, župnik crkve Sv. Josipa u Zenici koji je kazao da se Božić u vremenu slavi na tri razine i to povjesnoj, tradicijsko-kulturnoj i misterijskoj.

“Sve tri imaju duboko značenje za kršćanske vjernike. Na povijesnoj razini slavimo rođenje Kristovo kao povijesne osobe. Vrijeme je tako njime obilježeno, kultura i civilizacija toliko njime nadahnute, da je jednostavno neizbrisiv iz ljudske povijesti. On je prisutan u temeljima zapadne civilizacije i kulture, te svojom ljudskom univerzalnošću daleko nadmašuje tu istu kulturu i civilizaciju. Druga razina blagdana jest tradicijska odnosno više kulturna. I na toj se razini slavi Božić, oplemenjuje i produhovljuje obiteljsko zajedništvo, podržava prijateljstvo, potiče dobrotvornost. U čovjeku se stvara neizreciv i neizbrisiv božićni ugođaj. Treća razina je najvažnija za nas kršćanske vjernike. To je razina vjere. Bez nje Božić ne bi bio Božić. Početak je to novoga vremena, jer je Bog po Isusu ušao u vrijeme i postao s nama suputnik u povijesti. To je neuništivo srce naše nade. Ispod naših kvaliteta i nedostataka, snažnija od rana i neuspjeha iz prošlosti, strahova i brige za budućnost, nalazi se ta istina – da smo voljena djeca. Riječ je o ljubavi koja ne ovisi o nama; to je besplatna Božja ljubav koju smo upoznali i povjerovali. I zato ovo otajstvo Božića Kristova rođenja nema drugo objašnjenje; samo milost”, kazao je Topić u obraćanju prisutnima.

Također, kazao je da je našem društvu potrebno još mnogo puteva mira koji vode ozdravljenju, mirotvoraca koji su spremni kreativno i hrabro pokrenuti procese ozdravljenja.

“Oni koji su se oštro suprostavili, moraju razgovarati jedni s drugima temeljeći se na čistoj istini. Naučiti njegovati sjećanje u duhu pokore, sposobno za suočavanje s prošlošću kako bi se budućnost oslobodila od nezadovoljstava i nejasnoća. To je strpljivi rad. Doista, istina je nerazdvojni suputnik pravde i milosrđa”, dodaje Topić.

Naglasio je i to da bez strpljivog dijaloga velikodušnih osoba, koje drže obitelj i zajednice na okupu je upitno kakav bismo svijet imali.

“Za razliku od razmirica i sukoba, ustrajan i hrabar dijalog ne diže prašinu, nego potiho pomaže svijetu živjeti, i to mnogo bolje nego što možemo i zamisliti”, zaključio je Topić.

Na kraju se zahvalio svima koji su podržali organizaciju Božićnog prijema počevši od gradonačelnika Grada Zenice Fuada, tvrtkama kao i proizvodno uslužnim djelatnostima: “Pero” – Zenica d.o.o; “SLT” d.o.o. Sarajevo, Stanić –Boreas d.o.o., kao i domaćinima u Hotelu Dubrovnik.

Svim katolicima na kraju je čestitao Božić i sveto porođenje Isusovo.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno