Rekreacija

FOTO: BiH Exploreri u kanjonu rijeke Cvrcke- Kotor Varoš

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH Exploreri jučer su proveli još jedan od prelijepih i nezaboravnih dana provedenih u prirodi. Posjetili smo općinu Kotor-Varoš i naselja Vrbanjci i Večići gdje smo se družili sa povratničkim porodicama i djecom kojima su uručeni slatki paketići.

Putovali smo iz Zenice, Doboja, Doboj Istoka, Travnika, Sarajeva i poslije nekoliko sati oprezne vožnje po klizavim putevima smo stigli do općine Kotor Varoš.

Poslije druženja, pripremili smo svoju planinarsku opremu i krenuli planinariti prema kanjonu prelijepe rijeke Cvrcke.

Vrijeme je bilo solidno za planinarenje, istina napadalo je oko 5 cm snijega koji nam nije stvarao problem da pješaćimo planiranom trasom koju nam je pripremio naš Amel.

Prva lokacija koja je vrijedna pažnje i fotografisanja su prelijepi slapovi Mlini kod koje se nalaze dvije vodenice. Prelijepo mjesto na kojem slapovi pokazuju vodenu snagu rijeke Cvrcke. Nastavili smo hodati i polahko ulaziti u kanjon Cvrcke prateći rijeku koja nam je svojim žuborenjem bila predivna muzika za naše uši.

Kako smo ulazili dublje u kanjon sve se više mjenjao predio iz šipražja u premijepu šumu u kojoj je rijeka Cvrcka ispisala svojim tokom prelijepe predjele sa velikim brojem slapova, brzaka i virova.

Poslije 1,5 satapješaćenja stigli smo do Milovanovog mosta gdje smo malo odmorili i ručali. Nakon odmora i bez ruksaka oprezno smo prešli most čuvajući se za sajle. Nakon prelaska mosta krenuli smo uz veliki uspon koji je na pojedinim mjestima bio izazov za sve nas. Sajle koje su postavljene su nam pomogle da savladamo opasne dionice a posebno su pomogle autoru ovog teksta koji je zbog klizavog terena mogao imati problema.

Na kraju smo uspjeli stići do prelijepog vodopoda VIlinska vrela koji nas je oduševio svojom ljepotom i kristalno čistom vodom koja je padala sa velike visine u rijeku Cvrcka.

Nastavili smo istraživati okolinu vodopada gdje smo uživali u velikom izvoru vode koji je izlazio iz stijene, a naročito u pećini koja se nalazi u blizini. Ušli smo u prelijepu pećinu sa malim jezercetom koje se nalazi dvadesetak metara duboko u unutrašnjosti. Poslije fotografisanja i kraćeg vizuelnog uživanja u ovoj ljepoti krenuli smo nazad istim putem.

Poslije kraćeg odmora kod mosta nastavili smo svoj put prema lokaciji Opaki vir. Pješačili smo desetak minuta i na kraju smo vidjeli prelijep prizor. Slapovi Opaki Vir sa svojom prelijepom bojom vode okružen šumom nas je sve oduševio. Svi smo zaključili da ovdje opet trebamo doći na proljeće ili ljeto i da uživamo svim osjetilima na ovom prekrasnom mjestu.

Trenutni status kanjona rijeke Cvrcke, u skladu sa izmjenama i dopunama Prostornog plana manjeg BiH entiteta do 2025. godine, jeste da je on planiran je za zaštitu kao posebni rezervat prirode

Vrijeme nije bilo na našoj strani jer smo uskoro morali krenuti nazad do svojih automobila sa kojim smo došli u selo Večiće odakle smo i krenuli planinariti.

Ubrzanim hodom stigli smo prije mraka do Večića i odmah smo krenuli svojim kućama. UUkupno smo pješačili oko 15 kilometara kroz prelijepe predjele kanjona rijeke Cvrcke.

Uživali smo u prelijepoj prirodi i dobrom društvu. Bilo je 32 planinara koji su bez problema savladali sve prepreke ove planinarske avanture. Imali smo i jednog gosta iz daleke Kalifornije (SAD), koji nam je prilikom druženje pokazao svoje umijeće u sviranju frule. Sa nama je bilo još nekoliko planinara koji su prvi puta sa nama putovali. U svakom slučaju bila je ovo još jedna uspješno realizovana tura koja nam je po ko zna koji put dokazala da je Bosna i Hercegovina najljepša zemlja na dunjaluku(svijetu).

Planinarska grupa BiH Exploreri (PSD Poštar)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno