Rekreacija

FOTO: BiH Exploreri na Humu – Od Popržene gore i Huma do planinarskog doma Jedinci i Sopotnice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

BiH Exploreri realizovali su jučer (subota-16.12.), još jednu interesantnu zimsku planinarsku turu na području općine Kakanj.

Petnaest članova planinarske grupe BiH Exploreri po lijepom ali hladnom vremenu su stigli do sela Popržena gora gdje je većina planinara krenula uspon prema vrhu Hum dok su vozači odvezli vozila do sela Sopotnica i onda se vratili sa trećim vozilom  do lokacije odakle su krenuli za kolonom planinara koji su bili ispred njih.

Uz maksimalno uživanje u prirodu i prelijepim predjelima kojima smo prolazili bez ikakvih problema prošli smo prvih osam kilometara koliko ima iz Popržene Gore do planinskog vrha Hum gdje smo se odmorili i doručkovali. Velika hladnoća (-5), nas je natjerala da se ne zadržavamo puno na vrhu Huma već smo krenuli prema planinarskom domu Jedinci do kojeg nam je trebalo tri sata hoda. Amel i Halil su imali dodatnu obavezu sa označavanjem planinarske staze od Popržene Gore do planinarskog doma Jedinci. Jedan dio našeg puta su stavili nove oznake a na pojedinim dijelovima gdje su bile postojeće oznake od prije su dodatno pojačali broj planinarskih oznaka.

Čitavih šest sati koliko smo danas pješačili hodali smo po snijegu koji je protekle noći napadao oko 5-10 cm. Napokon smo stigli u planinarski dom Jedinci gdje smo se odmarali nekoliko sati i uživali u prelijepom ambijentu toplog doma planinarsko-sportskog društva Poštar.

Naši domaćini i prijatelji iz PSD Poštar kojim i sami pripadamo su nam pripremili tople napitke da se ugrijemo. Uskoro smo uživali i u roštilju koji smo obezbijedili za umorne planinare. Bila je veoma lijepa atmosfera u prelijepom dnevnom boravku našeg zajedničkog doma Jedinci. Međutim, bilo je vrijeme da nastavimo svoje današnje putovanje do sela Sopotnica. Poslije nekoliko kilometara hoda vrlo brzo smo stigli do vozila kojima smo stigli hairli svojim kućama.

Bio je ovo još jedan predivan dan na planini u odličnom društvu u režiji BiH Explorera. Pješačili  smo oko 6 sati i prešli oko 19 kilometara.

Hvala Senadu, Milenku i Admiri na toplom dočeku u domu “Jedinci”. Hvala Ramizu i Amelu na odličnom roštilju koji su nam pripremili. Hvala svim učesnicima u ovoj planinarskoj turi u kojoj smo svi uživali.

Nedostajao nam je naš Hadžija kojem želimo brz oporavak i što skoriji povratak u našu ekipu.

Mi idemo dalje ako Bog da. Uživati u prirodi, putovati po domovini, i stjecati nova prijateljstva i planinarska iskustva.

BiH Exploreri

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno