Nogomet

Foto: BIH bolja od Velsa 2:0

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na stadionu Bilino polje pred 13.000 gledalaca strijelci su bili Milan Đurić u 71. i Vedad Ibišević u 90. minuti.

Ovom pobjedom bh. nogometaši preuzeli su treću poziciju u B-grupi i došli u priliku da se za tri dana u Nikoziji bore za nastup u baražu protiv selekcije Kipra, koja je u Jerusalemu savladala Izrael sa 2:1.

U teškoj i tvrdoj utakmici bez puno prilika izbaranici selektora Mehmeda Baždarevića uspjeli su da Velšanima nanesu prvi poraz u kvalifikacijama.

U prvom poluvremnu obje ekipe zabilježile su po jednu ozbiljniju priliku. Prvu su imali naši nogometaši u 9. minuti kada je Pjanić je uposlio Višću, koji šutira tik pored stative, dok su su gosti uzvratili u 45. minuti kada je Aaron Ramsey iskosa izbio sam ispred golmana Begovića, koji je uspio da zaustavi njegov šut.

U drugom pouvremenu nastavljena je bezidejna i neagresivna igra oba tima, bez ijedne šanse, sve do 70. minute kada je Gareth Bale pobjegao je Anelu Hadžiću i šutirao pored gola. Minutu kasnije naš tim je došao u vodstvo iz prvog šuta u okvir gola. Pjanić je ubacio u kazneni prostor, lopta je preskočila Ibiševića, a Milan Đurić sjajnim skokom šutirao glavom i naš tim doveo tim u vodstvo.

U nastavku gosti su imali dvije izglednije prilike da poravnaju rezultat preko Vokesa i Ramseyja, ali su njihovi pokušaju završili u rukama Begovića i preko gola. Konačan rezultat u 90. minuti postigao je Vedad Ibišević, na asistenicju Đurića.

Kvalifikacije se završavaju u utorak, 13. oktobra, a u posljednjem kolu uz susret Kipar – BiH, još se sastaju Belgija – Izrael i Vels – Andora.

Bosna i Hercegovina: Begović, Mujdža, Šunjić, Spahić (od 46. Cocalić), Zukanović. Salihović, Hadžić (od 89. Bičakčić, Pjanić, Lulić, Višća (od 61. Đurić), Ibišević

Vels: Hennessey, Gunter, Taylor, Richards, Davies, A.Williams, Allen (od 84. Edwards), Ramsey, Bale, Ledley (od 75. Edwards), Robson-Kanu (od 84. Church)

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon velike pobjede nad Velsom, u prvoj od dvije odlučujuće utakmice za nastup u baražu u kvalifikacijama za Euro 2016. kazao je, da su njegovi izabranici odigrali dobru utakmcu.

– Možda nije bilo kvaliteta koji smo očekivali, mislim da je bilo puno borbenosti. Zasluženo smo pobijedili, iako nije bilo nimalo lako. Nije bilo puno šansi, međutim pobjeda je jako važna i sad idemo na Kipar da tamo napravimo rezultat i ostvarimo ono što svi želimo – kazao je Baždarević.

Mladi napadač Milan Đurić napravio je preokret u igri našeg tima. Ulaskom u drugom poluvremenu bio je strijelac prvog i asistent kod drugog gola.

– Znali smo da možemo računati na Milana, kao i na sve igrače koji su ovdje. Nastojali smo da sačuvamo Džeku za kraj, međutim tako se poklopilo da smo mogli bez njega da odradimo ovu utakmicu – smatra selektor.

Baždarvić je posebno ohrabren povratkom u formu Vedada Ibiševića, strijelca drugog gola.

– Prošao je period koji je jako težak za igrača – napadača. Svi smo u reprezentaciji nastojali da ga vratimo, međutim on je to sam uradio svojim radom. Čestitamo mu na pogotku i želimo da ih bude još puno – kazao je Baždarević.

Za odlučujući susret s Kiprom, koji se igra 13. okotobra u Nikoziji, selektor je kazao da je da će to biti “majstorica”.

– To je utakmica u kojoj nema favorita, igra se jedna utakmica u kojoj pobjednik ide u baraž. Kiprani su kvalitetna ekipa, pobijedli su nas u prvoj utakmci. Trebamo da se dobro odmorimo i pripremimo, nadam se povoljnom rezultatu – kazao je Baždarević.

Rezultati pretposljednjeg, 9. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine (B-grupa):

Zenica: Bosna i Hercegovina – Vels 2:0
Andorra la Vella: Andora – Belgija 1:4
Jerusalem: Izrael – Kipar 1:2

Tabela:

1. Belgija 9 6 2 1 21:4 20
2. Vels 9 5 3 1 9:3 18
3. Bosna i Hercegovina 9 4 2 3 14:10 14
4. Izrael 9 4 1 4 15:11 13
5. Kipar 9 4 0 5 14:14 12
6. Andora 9 0 0 9 4:34 0

Parovi posljednjeg, 10. kola (13. oktobra, 20.45):

Nikozija: Kipar – Bosna i Hercegovina
Brisel: Belgija – Izrael
Cardiff: Vels – Andora

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine su utakmicu počeli: Begović – Mujdža, Spahić, Šunjić, Zukanović – Hadžić, Salihović, Višća, Pjanić, Lulić – Ibišević. Za reprezentaciju Velsa utakmicu su počeli Hennessey – Gunter, N. Taylor, Richards, A. Wiliams, Davies – Allen, Ramsey, Ledley – Bale, Robson-Kanu. 

Više na www.facebook.com/zenicablog

Posted by Zenicablog on 10. oktobar 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno