Rekreacija

Foto: Biciklijada Sindibad 2016.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Biciklijada Sindibad 2016. – U moru negativnih dnevnih informacija, jučer se u našem gradu realizovala jedna pozitivna priča, završna manifestacija u okviru projekta „Biciklijada Sindibad 2016“, planirana u okviru aktivnosti za obilježavanja Dječije nedjelje, koju je organizovala Privatna predškolska ustanova Sindibad, zajedno sa partnerima Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, i Sportskim društvom „Winner“ Zenica.

Učesnici su u koloni biciklima prešli put od Željeznicke stanice do trga Alije Izetbegovića, na kojem je izveden kulturno umjetnički program. Na Biciklijadi je učestvovao veliki broj biciklista, te su svi zajedno prošli kroz cilj. Dodijeljene su zahvalnice najmlađem i najstarijem učesniku biciklijade. Posebno zadovoljstvo pričinio je Ismail Zulfić prošavši kroz cilj na svom biciklu, posebno osmišljenom za upravljanje ramenima, uz gromoglasan pljesak prisutnih. Znamo da su posljedice boravka djece predškolskog uzrasta ispred tehnoloških uređaja višestruke, te da se osim u tjelesnom planu, manifestuju i na polju društvenog djelovanja, normativnih obrazaca ponašanja, i općenitog socio – emocionalnog stanja djeteta.

Ovo su bili neki od razloga zašto smo se odlučili upravo za biciklijadu kao osnovni pokretač projekta, kaže Nisveta Kozlić, odgajateljica u obdaništu Sindibad. Ova manifestacija, iako sa naglaskom na zdrav život i sport kao ispravan način provođenja slobodnog vremena, ima za prvobitan cilj i promociju dječijih prava, jednakosti za sve i pružanja mogućnosti za učestvovanje svima, promociju inkluzije i uključivanja, kazala nam je Šefika Softić direktorica u obdaništu Sindibad. Ono što se nastojalo umanjiti ovim aktivnostima, jeste česti boravak djece predškoskog uzrasta u kućama, stanovim, zatvorenim prostorijama, a sve manje u prirodi, igri i sportu, te se naš cilj ogleda u afirmaciji sporta kao zdravog načina življenja, a ujedno i biciklizma kao efikasnog i ekološki prihvatljivog načina transporta, te afirmaciji inkluzije kroz sport, istakao je profesor Adnan Zaimović, član SD Winner. Oni koji su ulješpali ovu manifestaciju su Bosnia Folk, udruženja Budimo prijatelji!

Amina Bajramović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno