Kultura

FOTO: Batonovi muhabeti  – Sjećanje na zatvorske dane sa Alijom IzetBegovićem

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Batonovi muhabeti  – Sjećanje na zatvorske dane sa Alijom IzetBegovićem  – U prostorijama BZK „Preporod“ u Zenici održani su još jedni „Batonovi muhabeti“  – tema je bila „ Sjećanje na zatvorske dane sa Alijom Izetbegovićem“.  Gost predavač bio je osuđenik istog montiranog procesa, profesor Mustafa Spahić Mujki, a dijelove iz sjećanja govorila je Belma Dedić, dok je u ulozi moderatora bio autor ovih redova.

Nakon kraće biografije Alije Izetbegovića  i rečenica iz sjećanja koje je pročitala Belma Dedić, rečeno je nekoliko riječi o samom procesu, da bi potom bio najavljen gost predavač Mustafa Spahić Mujki, riječima: „Formalno pravno suđen je po Članu 133. Zakona bivše SFRJ za verbalni delikt, samo zato što je razmišljao o istini i govorio istinu“.

U veoma emotivnoj besjedi koja do sada nigdje i nikad nije se mogla čuti, profesor Mustafa Spahić Mujki je iznosio i najsitnije detalje o onom pšto je predhodilo hapšenju, zatim o samom procesu suđenja, te odlasku u zatvor Zenica, a zatim u Foču na izdržavanje kazne.

Sa suzama i kroz jecaj pričao je kako je u proljeće čistio voćnjak i palio korov, a majka mu došla i rekla: “Hodi sine, neću te se stići nagledati.“  Majka je imala išaret!

Zatim rastanak sa suprugom i djecom kada kćerka Sumeja pita: „Babo, a ko će sada učiti djecu?“

„Kćeri, pa oni mene i odvode da ih ne učim“ odgovorio je profesor Mujki i opet sa suzama u očima. Sam proces i lakrdiju pravnog sistema jedne socijalističke zemlje sa komunističkim partijskijm rukovodstvom profesor je razobličio do u tančine. Došnike UDBE, lažne svjedoke koji su na pretresima padali kao glineni golubovi, profesor je sažaljevao i jednom od njih, koji je kako reče bio velika fukara, ali je u to vrijeme vozio „Princa“ a koji mu je radio o glavi, rekao je da halali. Odbranu Alije Izetbegovića na sudu objasnio je kao vrhunsku, o čemu je posvjedočio i profesorov advokat iz Beograda prof.dr. Rajko Danilović, kazavši tada da optužba i sud pada pred umijećem Alije Izetbegovića.

Teško je u nekoliko novinarskih redaka prenijeti svu emociju i nebrojeno opisa sa ove po svemu eksluzivne tribine „Batonovih muhabeta“, ali sam siguran da će ono što je televizijskim kamerama zabilježeno dugo plijeniti pažnju publike.

Autor: Said Šteta



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno