Kultura

FOTO: Batonovi muhabeti promovisali „Istinu“ Elmedine Muftić

FOTO: Batonovi muhabeti promovisali „Istinu“ Elmedine Muftić – Sedma sezona „batonovih muhabeta“ koju KPS „Baton“ je započeo održavati još 2011.godine, u petak večer, 10.novembra,  2017.godine otpočela je u Muzeju Grada Zenica.

Nije bilo ljepšeg povoda, ljepšeg naslova, nego li promovisati knjigu, tačnije zbirku kolumni, moje kolegice Elmedine Muftić sa portala Bošnjaci.net, čiji smo stalni saradnici.  Istina je potrebnija nego lijek u ovim vremenima kada neki i KPS „Baton“ proglašavaju mrtvim. Prepuna historijska sala Muzeja Grada Zenica, bil je samo potvrda da Baton, taj milenijski čuvar Bosne i Hercegovine, nije i nikada neće umrijeti.

Pored mene kako moderatora promocije, promotori su bili: general Sakib Mahmuljin i Harun ef. Hodžić. Sama promocija je počela učenjem Kur’ana, dobrodošlicom predsjednika KPS „Baton“ mr.sci. Amira Ismića, te mojim uvodom i predstavljanjem učesnika promocije.

Prije nego sam dao riječ generalu Mahmuljinu, ispričao sam prisutnima naš prvi susret u ratu. Naime, kada nam je javljeno da će jedinicu posjetiti komandanat 3.korpusa, nestrpljiv sam bio i osjećao određenu zeblju u duši, jer je prijae njega dolazilo raznih komandanata, željnih špalira kao u podmoskovlju, nadobudni narcisi, janičari i JNA deformiteti. Kada je došao komandant Sakib prišao nam je i rukovao se sa svima, bez obzira vojnik-starješina, a onda predložio da sjednemo na travu i pričamo. Ja sam tada sebi rekao: „Došao nam je komandant i insan, hvala Bogu!“  I nakon toliko godina poslije, ponovio sam: „Došao nam je general i insan!“

U svome izlaganju general je izario potrebu pisanja na način kako to radi Elmedina Muftić. U vrijema kada se u našim školama ne smije spomenuti minuli rat, kada djeca ne znaju ništa o našoj prošlosti, kada prvaci iz vlasti zadovoljavajući lične interese zaboravljaju na svoj narod, oštro pero Elmedine Muftić ukazuje na stanje u kojem jesmo.

Nakon generala dvije djevojke Berina Tabak i fatima Muftić izvele su prelijepu ilahiju. Nešto oštrijim tonom, govorio je Harun ef.Hodžić, pozivajući Bošnjake da se aktivnije uključe u društvenu zbilju koja nije ni malo optimistična. Ispričao je slučaj Tabaković, čovjeka koji je kao mlad čovjek za zarezanim vratom bačen u Drinu sa mosta ćuprije u Višegradu i Drina ga izbacila. Pedeset godina poslije kao staraca je vezan i zaklan bačen u Drinu, i nije se spasio. Harun ef. Hodžić mu je klanjao džennazu.

Autorica Elemedina Muftić, također je ispričala potresnu priču koju je doživjela kao mlada djevojka, kada je zamalo pala u ruke zločinaca.“Tada sam pojela svoj strah i ja se više ne bojim“, rekla je prisutnima i naglasila da je upravo to ponavljanje zločina opredjelilo da piše, veoma oštro, ali uvijek na tragu istine. Pročitao sam i jednu kolumnu posvećenu Bosni, da bi promociju završili još jednom ilahijom, nakon koje je hafiz Fahir ef.Arnaut proučio dovu.

Piše: Said Šteta

 

 
loading...