Zenica

FOTO: Batonova tribina “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Batonova tribina “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”  – S ciljem sjećanja na događaje iz agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, te hrabre podvige kakav je bio oslobađanje Vozuće, za koju je presuđeni ratni zločinac Karadžić rekao da se u njoj brani Moskva, Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica, u saradnji sa IML TV i produkcijom “Arduba”, organizovao je posebnu tribinu pod nazivom “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”.

Prepuna historijska soba Muzeja Grada Zenica, mjesto gdje konačno treba utkati našu najnoviju historiju i pobjede Armije Republike Bosne i Hercegovine, jer to još uvijek nije slučaj,  bila je najbolje podsjećanje na herojstvo i ovu zlatnu pobjedu.

Nakon uvodnog dijela predsjednika KPS “Baton” mr.sc. Amira Ismića, te ilahije “Šehidi” u izvođenju  mlade Amine Bajramović, uslijedilo je izlaganja profesora historije Mirnes Halilović iz Zavidovića, inače nezaposlen, ali neumoran u prikupljanju historijskih činjenica sa prostora ove općine. Govoreći o zločinima koje su četnici počinili ‘92. godine, kada su u jednom danu svirepo ubili trideset civila Bošnjaka, naglasio je da je u kasnijim granatiranjima i snajperskom vatrom ubijeno 137 civila od čega 25 djece. Da je agresor činio zločine planski, govori podatak o  uništenju kuća u selu Gare, starih oko dvjesto godina. Time se htio izbrisati trag postojanja Bošnjaka na tom prostoru.

Svoja sjećanja u dokumentarnom filmu, gdje su prisutni imali priliku vidjeti ratni zapis ulaska Armije R BiH u Vozuću, iznosili su i ratni komandanti bataljona, Muharemović, Haseljić, Šarić i Šeper.

Potom je svoje sjećanje iznio ratni komandant 4.bataljona, kasnije 318.brigade iz Zavidovića, “zlatni ljiljan” Haris Ćatić. Koristeći se ratnom kartom, podsjetio me na naš prvi susret u ratu, kada sam upoznao odvažnog ali pravednog komandanta, čija je hrabrost bila njegovo drugo ime. Kritički se osvrnuo na to da državna televizija BiH svakog 10. septembra govori o egzodusu Srba iz Vozuće, a ne govori o četničkim zločinima koji su predhodili tom egzodusu, što je sramno. Ono što je posebno bitno, naglasio je komandant Ćatić, da su pripadnici jedinica stalno podsjećani na odredbe Ženevske konvencije o načinu ratovanja i humanitarnog prava. Sa svojim vozačem, prvi je ušao u oslobođenu Vozuću, završio je svoje izlaganje ovaj uistinu hrabri komandant.

O obuci jedinice za specijalne namjene koja je imala ključan zadatak u pripremi miniranih terena za oslobađanje, te prikupljanje preciznih obavještajnih podataka agresorske pozadine, govorio je brigadir Sead Rekić.

Na kraju, uz neobično dugi aplauz, prisutnima se obratio brigadni general Sakib Mahmuljin.

Govor je počeo vidno uzbuđen, što se osjetilo u njegovom glasu: “Poštovane porodice šehida, dragi saborci i prijatelji, zadovoljstvo je biti ovdje s vama večeras. Ja nisam mogao da odbijem Batonce, nisam. Ako su oni u pitanju ja sam morao doći na ovu tribinu, jer visoko cijenim ono što oni rade da se ne zaboravi.”

Čovjek prije svega, koji je i u ratu nosio tu karakternu crtu, kada su mnogi na svojim odorama nosili samo čin, o čemu mogu posvjedočiti, zadržao je tu ljudsku blagost na licu koja se rađa i u kući odnjeguje. Podsjetio je,  da operaciju oslobađanja Vozuće osmislio je brigadir Haso Ribo, koji je na štakama došao u publiku, vidno bolestan, te da on kao komandant 3. korpusa ne bi mogao izvesti ovako uspješnu operaciju bez njegovih čestitih saradnika. “U ovoj operaciji zarobljeno je 265 agresorskih vojnika i oficira, koji su živi i zdravi predati, poštujući Ženevsku konvenciju o načinu ratovanja i humanitarno pravo”, naglasio je general Mahmuljin.

Ono što ga boli, jeste slabo podsjećanje na ove svijetle uspjehe Armije R BiH, pa je na kraju svog izlaganja pozvao da se na 25.godina od operacije u Vozući, okupi bar deset hiljada građana.

Na kraju se prisutnima obratio i prof.dr. Faik Uzunović, univerzitetski profesor, u ratu Pomoćnik komandanta za moral  3.korpusa Armije R BiH, iskazujući zahvalnost organizatoru i učesnicima tribine.

Piše: Said Šteta



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno