Zenica

FOTO: Bajram u Zenici- Nadvladajmo vlastitu zavist i podržimo jedni druge

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U džematima širom Muftijstva zeničkog klanjan je bajram-namaz, a centralna svečanost za Zenicu održana je u Sultan Ahmedovoj džamiji u centru grada.

Više stotina vjernika okupilo se danas uprkos kišnom vremenu u centru grada gdje su ispunili džamiju, harem, ali i obližnji trg gdje su klanjalo Bajram-namaz te poslušali hudbu muftije zeničkog Mevludin ef. Dizdarevića koji je kazao da Kurban-bajram u sebi ima obred koji je najznačajniji za vjernički život – hadždž.

“To je jedini obred koji pored vremena podrazumijeva i konkretno mjesto. Svaki obred ima vrijeme i mjesto kada se vrši. Svi obredi imaju vrijeme, ali se mogu obaviti bilo gdje osim hadždž. Čovjek namaz može obaviti bilo gdje, ali tavaf samo kod Ka’be te sajj između Saffe i Merve. Hadždž je Arefat i težak je, te je Allah odredio velike nagrade za primljeni hadždž, da se čovjek s hadždža vraća čist od grijeha, kao da je tek rođen”, kazao je Dizdarević.

Dodao je da je Ka’ba je duhovno, historijsko i geografsko određenje koje muslimane uvezuje u jedno bez obzira na podjele i razlike.

“Nema naroda koji nema svoju kiblu. Ako nema cilja čovjek postaje poput muhe”, dodao je muftija Dizdarević.

Kazao je i da se temelji ljudske vrijednosti, iskrenosti i pravde se potiskuju te da među ljudima bujaju mržnja i laž.

“Šta god mislili o sebi, usudio bi se da kažem da se među nas uvukla opasna mržnja koja razara porodice i uništava prijateljstva. Brakovi sve više pucaju kao ledenice. Djeca roditelje doživljavaju kao bankomate, a roditelji djecu kao teret. Dobro je navika kao i zlo. To je način na koji gledaš svijet i određuješ vlastito djelovanje. Nadvladajmo vlastitu zavist i podržimo jedni druge. Kada ostvarimo uspjeh pohvalimo jedni druge i zahvalimo se na pomoći. Time ćemo uljepšati vlastiti život i olakšati život drugih”, dodaje Dizdarević.

Na kraju je naglasio da svaki Bajram vjernici stanu u saf, jedan pored drugog, rame uz rame i tako na svim vremenskim meridijanima.

“Tako se povezujemo i horizontalno i vertikalno i ostvarujemo najjaču vezu na jednoj ideji”, zaključio je muftija zenički te svim vjernicima čestitao Kurban-bajram.

Druženje vjernika nakon bajram-namaza nastavljeno je u obližnjim ugostiteljskim objektima uz kafu i kolače.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno