Zenica

FOTO: Bajram namaz – centralni program u Zenici u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Muslimani u BiH, regiji i svijetu danas obilježavaju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska blagdana, koji dolazi nakon ramazanskog posta.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje bajramsku hutbu vodio reisu-l-ulema Husein Kavazović.

Centralna svečanost na području Muftiluka zeničkog održana je tradicionalno u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici:

Nakon sabah-namaz, učenja sure Jasin za šehide, te učenja ilahija i kasida, vazu–nasihat imao je prof. dr. Zuhdija Adilović, a bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu govorio muftija zenički hfz. prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević

Tradicionalno slijedi čestitanje – prijem u prostorijama Muftijstva zeničkog. Drugog dana (četvrtak) predviđeno je obilježavanje Dana šehida u svim medžlisima na području Muftiluka zeničkog.

Centralna svečanost za područje Muftiluka bit će organizirana u Žepču, na Šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali, sa početkom u 13.30 sati.

U okviru obilježavanja Dana šehida u subotu 13. aprila 2024. godine, u prostorijama JU „Kulturno-sportski centar“ u Zavidovićima, sa početkom u 17.00 sati, bit će upriličeno izvođenje „Poeme o bosanskom bijelom šehidu“.

U petak ujutro delegacije Muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica posjetiti će Kazneno popravni zavod Zenica.

Vjernici su po običajima u proteklih mjesec dana postili i suzdržavali se od svih iskušenja i na taj način se pripremali za bajramske dane, a posebnu duhovnu radost nalaze u tome što su na neki način pobijedili sebe i potvrdili da mogu imati samokontrolu.

Tokom Ramazana muslimani poste od neposrednog izlaska sunca (sabaha) do njegovog zalaska (akšama).

Post znači uzdržavanje od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa, kako bi se postigla veća “takva” ili svijest o Bogu.

Post je jedan od pet stubova islama, uz muslimansku izjavu vjere, svakodnevno obavljanje molitve, zekat i obavljanje hadža u Meki, ako je vjernik fizički i finansijski sposoban za to.

Bajram je praznik dobre volje i pozitivnih emocija, u kojem muslimani, pored vremena provedenog u krugu porodice i radosti koja je nezamjenljiva bilo čim, radost dijele i sa svojim komšijama i prijateljima, što je veoma važno, jer se time razvija solidarnost i saosjećajnost.

Drugog dana Bajrama, u četvrtak, 11. aprila, Islamska zajednica će obilježiti Dan šehida.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović uputio je muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori poruku povodom Ramazanskog bajrama. Naveo je kako je Bajram praznik radosti, čijom radošću treba da budu obuhvaćeni svi.

“Provedimo Bajram veselog lica i otvorenog srca sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama. Neka bajramskom radošću budu obuhvaćeni svi, a dovom se sjetimo i braće i sestara u Gazi i Ukrajini i svugdje u svijetu koji trpe veliku nepravdu i bol i suočavaju se s nezamislivim patnjama. I čuvajmo dostojanstvo i svetost Bajrama, neka njegovo dostojanstvo ne ruše neprilični sadržaji”, kazao je reis u svojoj poruci.

Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitao je nastupajuće dane Ramazanskog bajrama.

Muslimani širom svijeta danas slave jedan od najvećih islamskih blagdana, Ramazanski bajram. Ramazanski bajram traje tri dana.

Nažalost, sjenu na radost koja ispunjava vjernička srca u dane Bajrama bacaju patnje nevinih širom svijeta od Palestine preko Ukrajine do Mijanmara.

Redakcija portala Zenicablog svim muslimanima čestita Ramazanski bajram uz želje da ga provedu u sreći i veselju uz svoje najdraže.

Bajram šerif mubarek olsun.

Bajramski sadržaji proteklih 24 sata:

foto: RTVZE Screenshoot



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno