Zenica

FOTO: Badnjak i vatromet najavili Božić u Zenici- Večernja liturgija s porukama mira

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pravoslavni vjernici večeras su paljenjem badnjaka u dvorištu Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Zenici najavili dolazak Božića.

Bogosluženje u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Zenici večeras je predvodio zenički paroh Marko Maleš, a vjernicima je u obraćanju poručio da im je više nego ikada čovjeku potreban mir i zajedništvo.

“Ono što se kod nas dešava i što ponavljamo jeste ‘Mir Božiji, Hristos se rodi’, to nam je pozdrav ovih praznika i već 2000 godina, ali koliko god je star taj pozdrav toliko je i aktuelan. Potreban nam je mir Božiji među ljudima i komšijama, toga dosta u Bosni i Hercegovini nedostaje i mislim da će i ovaj Božić donijeti bratsku slogu i toleranciju”, kazao je Maleš.

Pojasnio je da te vrijednosti nikada neće prestati biti važne.

“U ljude moramo usaditi mir, ljubav, blagodat i blagoslov Božiji kako bismo proslavili ovaj praznik i ljubav prenijeli na druge ljude i komšije koje slave s nama”, dodao je Maleš.

Vjernike u Zenici posebno raduje činjenica da je u odnosu na prošlu godinu pandemije, epidemiološka situacija dosta poboljšana pa Božić proslavljaju sa svojim najmilijim koji su došli iz inostranstva.

Nakon večernjeg bogosluženja u dvorištu crkve zapaljen je osvešteni badnjak te je nastavljeno druženje uz kuhano vino i razgovor, a već u jutarnjim satima bit će služena božićna liturgija.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno