Rekreacija

FOTO: Azimuth 135- Treskavica: Sa jedne na drugu stranu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Da smo mi programirali dan za Treskavicu, ne bismo bolje dobili od onog kako nam je Bog dao vrijeme u nedjelju, 24. jula 2022. godine. Ipak, za turu na jednu od najljepših planina Bosne i Hercegovine potreban je perfektan dan, bez trunke sumnje u nestabilnost vremena.

Poranivši iz Zenice, jutarnje zrake Sunca su nas obasjale u selu Rakitnica, nadomak Šabića, odakle smo pristupili sjeverozapadnom dijelu planine. Četrdesetočlana kolona povela je duž rijeke Rakitnice, Fatine vode i dalje ka podnožju vrha Barice. Nakon pauze za doručak na Baletinim Vodama, kolona je nastavila preko Ploče i Štirnog Dola, strmim usponom do jednog od najviših izvora u našim planinama, zvanom Bijele Vode.

Nepunih pola sata nastavka i već smo bili na vrhu Mala Ćaba (2086 mnv), najvišem vrhu Treskavice. Zbog jare, nismo bili u mogućnosti vidjeti sav raskoš i lepezu planina sa vrha, iako bismo vidjeli mnogo toga, od Durmitora do srednjobosanskih planina.

Nakon odmora, spustili smo se nazad do Bijelih Voda, a potom smo prošli kroz grandiozna Hercegovačka Vrata, uputivši se ka Velikom jezeru.

Jedno od najljepših planinskih jezera u Bosni i Hercegovini bilo je naše boravište oko sat vremena. Pogled sa planinske kuće EPD”Treskavička jezera” na ovo kristalno čisto gorsko oko prizor je koji se teško zaboravlja.

Sa Šišana je uslijedio spust do sela Turovi, a iskoristili smo vrijeme i obišli hidro-geološki fenomen Kazani, na rijeci Željeznici, što je začinilo cjelokupnu turu i mnogima otkrilo biser turističke ponude ovog kraja.

Analizom anonimne ankete provedene među učesnicima ture, a koju je popunilo 24 od 40 učesnika, imamo zanimljive rezultate. Priprema ture od strane našeg udruženja kao organizatora dobila je visoke ocjene. Od ukupnog broja anketiranih, njih 75% nikada nije bilo ranije na Treskavici, a najviše im se svidjela dionica sa Male Ćabe do Velikog jezera. Vodička ekipa u ekipi na čelu sa Afanom Abazovićem, u kojoj su bili i Osman Podić, Ines i Sanin Pipić, te Amir Abazović dobila je odlične ocjene za vođenje i prenesene informacije. Prijevoz je dobio sve petice. Također, 54,2% anketiranih puno je očekivalo od ture, a puno je od nje i dobilo, 16,7% je dobilo šta je očekivalo, a čak 29,2% njih je malo očekivalo, a puno dobilo.

Sve u svemu, ocjenu 5 za cjelokupni izlet dalo je 95,7% anketiranih.

Da i vi učestvujete u našim turama, postanite članovi našeg udruženja, prateći uputstva iz pristupnice koju možete dobiti na ovom linku: https://forms.gle/7ngjVRe5Lwu4yfok6

Pratite nas na
www.facebook.com/azimuth135
www.instagram.com/azimuth.135

#HodajPravomStazom
#Azimuth135



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno