Rekreacija

FOTO: Azimuth 135 planinarska tura- Veliki Malovan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Planine zapadne Bosne, uprkos relativnoj blizini srednjoj Bosni, nisu eksploatisane u kapacitetu kojeg imaju. Vitorog, Cincar, Šator, Kamešnica, Troglav, Tušnica, Stožer su stidljivo prisutne u planovima organizovanih planinarskih ekipa. Naše udruženje je za kraj kalendarske godine zaokružilo posjetu ovom kraju naše domovine sa drugom planinom, nakon Vitoroga.

To je Malovan (1826 mnv), na jugozapadnom obodu Kupreškog polja. Toponim “Malovan” se pominje u četiri oblika, dva u nazivu naselja (Gornji i Donji Malovan) i dva u nazivu planinskih vrhova (Veliki i Mali Malovan). Planina je, svojim piramidalnim oblikom, prepoznatljiva putnicima namjernicima koji izbiju iz tunela Kupreška Vrata na kuprešku stranu.

Staza, kojom smo se popeli na vrh Veliki Malovan (1826 mnv) počinje sa ski centra “Čajuša”, kod hotela “Adria Ski”, prelazi preko Poljanskog puta, podno Gole kose i završava na vrhu nakon 7 km uspona po strmim padinama ove šumom bogate planine.

Uprkos tome što je kraj decembra, kada smo se penjali, nismo naišli ni krpu snijega, što je veoma neuobičajeno za vrijeme i prostor u kojem smo se nalazili. Kupres bez snijega u decembru je velika rijetkost. Pogledi sa vrha su se pružali od Osječenice (Bosanski Petrovac), Šator (Bosansko Grahovo) do Prenja (Jablanica) i od Tvrtkovca (Zenica) do Biokova (Makarska), uprkos visinskoj magli.

Nakon planinarske ture, koja je trajala 6 sati, posjetili smo siraru “Kupres Milch” u kojoj nas je domaćin Smail Žilić proveo kroz pogon i pokazao kako se proizvodi kupreški sir. Ova sirara ostvaruje ogromne uspjehe na sajmovima širom Balkana i Evrope, isključivo kvalitetom sira, u kojeg smo se uvjerili njegovim degustiranjem.

Zahvaljujemo se našim članovima na učešću, a pozivamo zainteresovane da nam se priključe učlanjenjem u 2023. godini, a sve informacije mogu dobiti na www.facebook.com/azimuth135 i www.instagram.com/azimuth.135

Kupres Milch

#HodajPravomStazom
#Azimuth135 🧭



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno