Rekreacija

Azimuth 135: Rekapitulacija 2022.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
REKAPITULACIJA 2022
⭕ Dan nakon objave rekapitulacije aktivnosti za 2021. godinu, već smo uveliko bili u procesu kovanja planova za 2022. godinu. No, danas, kada zaključujemo 2022. godinu i kada se osvrnemo na 365 dana koji su iza nas, vidimo koliko su ti planovi bili ambiciozni, ali i koliko smo ih i premašili. Posljednja rečenica rekapitulacije za 2021. godinu bila je “U 2022. godini ćemo nastojati biti još bolji, sadržajniji, kvalitetniji, zanimljiviji, zajednički sa našim članovima i simpatizerima”. Sada vam iznosimo sve ono što smo učinili u godini iza nas.
1️⃣ Januar je u svom drugom danu pokazao kakva će biti cijela godina. Pred kraj 2021. godine potpisali smo Ugovor o realizaciji projekta “Označavanje i uređenje planinarskih staza na planini Smetovi”, pa smo se odmah bacili na posao. Realizovali smo izviđanje turom Gladovići – Kraljevine – Gornja Gračanica – Smetovi – Sviće.
Uslijedila je i naša prva planinarska tura u godini, a destinacija je bila planina Kalin, između Novog Travnika i Bugojna. Našem pozivu odazvalo se 55 učesnika. Uz planinu smo posjetili i dva nacionalna spomenika Bosne i Hercegovine, Nekropolu žrtava fašizma u Smrikama i Staru džamiju u Šenkovićima.
✅ ocjena iz ankete 94,1%
▪️Bilo je odlično! Svaka čast na organizaciji, nije bilo samo planinarenje nego sam saznala i mnogo o historiji BiH.
▪️Daj Bože još ovakvih tura
2️⃣ Februar nam donosi još posla oko izviđanja staza na padinama Smetova, pa smo izvidili jugoistočnu stranu planine oko sela Lijeske i Drugavci.
Također, realizovali smo i planinarsku turu za novorođenčad, bebe i djecu sa njihovim roditeljima #PorodicaPrirodaDruštvo na Markov Kamen, gdje smo upriličili nezaboravan dan sa planinarenjem i sankanjem.
Uprkos najavi ture na Blidinje, nepovoljna prognoza nas je spriječila u toj namjeri, pa smo realizovali izviđanje još jedne planinarske staze na Smetovima, ovaj put u rejonu Kraljevina.
3️⃣ Mart nam je donio veliki broj aktivnosti. Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ponovo se vraćamo na Mahnjaču, a ovog puta je to obilježavanje druge godišnjice rada planinarskog društva “Mahnjača1358” iz Željeznog Polja, naših prijatelja i pobratima.
Potom radimo pripremnu turu za prvu trail utrku, trasom Mali Smet, koja nas je očekivala krajem mjeseca.
U međuvremenu, bivamo primljeni u članstvo Planinarskog saveza BiH/FBiH.
U okviru #ZenicaOutdoorWeekenda, realizovali smo proljetnu planinarsku turu za novorođenčad, bebe i djecu sa njihovim roditeljima na Smetovima. Drugog dana, učestvovali smo u realizaciji Steel Trail Racea, prve trail utrke u Zenici.
Dan Zenice, 20. mart, obilježili smo turom na Hum iz Gornje Višnjice sa 55 učesnika.
✅ ocjena iz ankete 100 %
▪️Pohvale za organizaciju sa svakog aspekta; vodič, organizacija, atmosfera sve odlicno.
▪️Jedna od ljepših tura do sada 🥰
4️⃣ April je bio rezervisan za naš najveći i najmasovniji planinarski projekat #ŠetnjaDoIftara.
U ovom mjesecu smo, po prvi put, realizovali planinarsku turu Vjetrenice – Ahmići, povodom godišnjice zločina HVO-a nad Bošnjacima Ahmića. Namjera je da se ona realizuje 16. aprila svake godine.
5️⃣ U maju smo počeli sa rubrikom praćenja aktivnosti naših članova po turama čiji organizator nije naše udruženje i rezultati su premašili sva očekivanja.
Posljednjeg vikenda maja počinjemo sa procesom označavanja planinarskih staza na Smetovima, što će nam biti zanimacija u naredna tri mjeseca, sve do kraja augusta.
Bajramska tura bila je na Vlašiću, tokom koje smo prešli vršni dio planine izuzetno lijepom rutom sa Galice preko Paljenika do Babanovca sa 90 učesnika.
✅ ocjena iz ankete 98 %
▪️Samo pohvale. Od svih tura u mom životu do sada (između 5 i 10) sa ova je ipak najkvalitetnija u svakom smislu. Ostabila je trag, ne samo zbog ljepota Vlašića u kojima smo imali priliku uživati, nego i zbog kvalitetne organizacije, količine informacija koje smo dobili, ali i načina na koji su informacije prenesene. Sve u svemu, čista desetka.
▪️Predobra organizacija, lijepo druženje, želim što više ovakvih planinarskih tura. Hvala Afanu i ekipi na punoj posvećenosti i velikom zalaganju. Sretna sam što sam dio vašeg udruženja
6️⃣ Početkom juna, u serijalu #PričeSaPlanine, naši gosti bili su Kenan Muftić i Haris Kalajdžisalihović, koji su nam pričali svoju priču o usponu na Ama Dablam u Himalajima.
Uz aktivnosti oko označavanja planinarskih staza na Smetovima, u ovom mjesecu smo realizovali i planinarsku turu Planina ljiljana: Lisac i je prisustvovalo 63 učesnika.
✅ ocjena iz ankete 96,4 %
▪️Sve je bilo u najboljem redu moja ocjena je čista čista desetka
▪️Jedina kritika je da je bilo malo sira🤣
7️⃣ Redovne aktivnosti bile su na označavanju planinarskih staza na Smetovima.
Također, u oviru Zenica Summer Festa, održali smo i prezentaciju planinarstva za djecu uz prezentaciju planinarske opreme.
Naš član, Kenan Ćatović, 4. jula se popeo na najviši vrh Islamske republike Iran, 5610 metara visoki stratovulkan Damavand. To je i najviša nadmorska visina na koju se popeo član udruženja u ovoj godini, ali i otkako postojimo.
Treskavica i njeno priječenje bila je tura koja se dugo čekala i juli je bio idealan za njenu realizaciju, uz koju smo posjetili i lokalitet Kazane na rijeci Željeznici kod sela Turovi kod Trnova.
✅ ocjena iz ankete 95,7 %
▪️Tura koja će ostati zabilježena i upamćena u radu i aktivnostima društva kao veoma zahtjevna, a čiji članovi su je uspješno savladali.
▪️Svaka čast na cjelokupnoj organizaciji ture i ljudima koji su učestvovali! Zaista je bilo iskustvo koje se ne zaboravlja!
8️⃣ U augustu smo završili realizaciju projekta “Označavanje i uređenje planinarskih staza na planini Smetovi”.
Veliki uspjeh bio je 13. augusta, kada su se Osman Podić, Kemal Vidimlić, predvođeni Kenanom Ćatovićem, svi članovi našeg udruženja, popeli na najviši vrh Republike Turske, 5137 metara visoki Ararat. U okviru iste ekspedicije sa našim pobratimskim udruženjem “Gorštak” iz Sarajeva, popeli su se i na planine Šuphan i Nemrut.
9️⃣ U septembru su naši Kemal Vidimlić i Amar Babić pohađali kurs za planinarske vodiče A kategorije Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.
Edukaciju smo nastavili i za ostale članove našeg udruženja, realizacijom novog susreta u ciklusu #PričeSaPlanine. Gost nam je bio dr Naim Logić, jedini Bosanac i Hercegovac koji je uspio da se popne na najviše planine svih sedam kontinenata svijeta.
Kruna ovogodišnje planinarske godine bila je dodjela Plakete Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine našem udruženju za najboljeg promotora planinarstva za 2022. godinu.
Posljednji vikend septembra smo realizovali i našu turističku #Bosnologija u istočnu Bosnu, u Memorijalni centar u Potočarima.
Vitorog nas je ponovo lijepo dočekao u svojim njedrima, pa smo uspješno realizovali našu turu iz Šemenovaca sa 30 učesnika.
✅ ocjena iz ankete 87,5 %
▪️Oduševljenja i preporučila bih svima ovu turu ali isključivo sa Azimuth-om😉
▪️”Najbolnija tura” sa predivnim iskustvom i osjećajem da sam pobijedila sebe i svoju mrzovolju😁
1️⃣0️⃣ Oktobar je imao prelijepu vremensku prognozu, pa smo maksimalno iskoristili tu prednost.
Prvo izdanje #ReparaTura bilo je izuzetno zanimljivo građanima Zenice jer se radi o lahkim planinarskim turama u neposrednoj blizini grada u popodnevnim i ranim večernjim satima, nakon radnog vremena. Zbog pomjeranja sata, uspjeli smo realizovati samo jednu, ali veoma popraćenu i pozitivno ocijenjenu turu na Volovsku Glavu.
Naša članica, Lejla Husić, završila je ljetni kurs spašavanja kao članica Gorske službe spašavanja stanica Zenica.
Porodice Šaranović i Šaćirović su izvele četvero maloljetne djece na najviši vrh Prenja, Zelenu Glavu (2105 mnv), što je bio veliki podvig.
Tura na Tvrtkovac sa Postojana bila je sjajna uvertira za početnike u planinarenju, sa ukupno 70 učesnika.
✅ ocjena iz ankete 100 %
▪️Fantastično poznavanje geografije od strane vodiča je nešto što svakako ne ostavlja čovjeka ravnodušnim. Interesantno, korisno, najviše od svega mi se svidio odnos planinara jednih prema drugima, prema prirodi.
▪️Ovaj izlet mi je dao ljubav prema ljepotama i planinarenju
Vjerovatno naša tura godine bila je ona na Bobovac, povodom godišnjice krunisanja Tvrtka I za prvog kralja Kraljevine Bosne, zadnjeg vikenda oktobra, sa 265 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.
✅ ocjena iz ankete 94,7 %
▪️Čast je imati Afana kao vodiča, prijatelja, sugrađanina. Poznavajući Afanov pristup, puno sam očekivao od ture, al je opet uspio premašiti očekivanja. I taman kad skontam da ne može bolje, čovjek pokaže da može. Zato Afane, ekipa Azimuth135, svaka čast, samo naprijed, polahko, ne srljati, graditi detaljno saburli ovu priču koja je svakako zasnovana na jakim i zdravim temeljima. Uz ovakav trud i pristup, uz Božiju pomoć, još veći uspjeh je neminovan. Na kraju, šta reći osim: I da ostavim kosti u tuđini, ja bih, i tad, samo Bosnu sanj’o…
▪️Svaka čast na realizaciji izleta! Organizator se maksimalno potrudio, sve je bilo isplanirano do sitnih detalja tj.na sve se mislilo. Svaka čast. Metoda/način prenošenja znanja je za svaku pohvalu. Vodič je na jedan lak, nenametljiv način, kratko al opet jasno i sažeto planinarima predočio važnost samog Bobovca i naše historije. I ranije sam slusala price o Bobovcu, al evo način na koji je jucer prezentovana naša historija i sam Bobovac kao i Kraljeva Sutjeska “natjerao me” da pročitam knjigu Bobovac i Kraljeva Sutjeska od Anđelić Pavla. Svaka čast još jednom.
Naše aktivnosti za najmlađe kroz planinarsku turu za novorođenčad, bebe i djecu sa njihovim roditeljima nastavljene su kroz turu na Lisac uz upoznavanje jesenjih šumskih plodova.
Naš predsjednik, Afan Abazović, stekao je i zvanje “Učitelj planinarstva”, što je još jedan pokazatelj opredijeljenosti udruženja za kontinuiranu edukaciju i rad sa novim planinarima, naročito djecom i omladinom.
1️⃣1️⃣ #StazomKikijevogOsmijeha već tradicionalno realizujemo u novembru i ovog puta smo se odlučili za potpuno novu stazu Gladovići – Bobovac – Nemilsko brdo – Stara Nemila sa 60 učesnika.
1️⃣2️⃣ Decembar smo odvojili za dvije ture, jednu domaću, zeničku i drugu dalju, kuprešku. Prvo smo realizovali našu trekking turu “Zapadna zenička transferzala” sa Ovnaka preko Vjetrenica i Kubera do Zenice, sa 40 učesnika. Ovom turom smo se uključili u akciju “Trči za mir”, prikupljanje sredstava za novogodišnje paketiće djeci JU Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica “Drin” Fojnica.
✅ ocjena iz ankete 96 %
▪️Sve za 10. Odlična tura za kondiciju 👌
▪️Obzirom na krakoću dnevnog svjetla, sve je bilo tempirano u minut kako treba.
Potom smo izveli našu grupu na planinu Malovan kod Kupresa, što je bila i završna tura za 2022. godinu sa 33 učesnika.
✅ ocjena iz ankete 95,8 %
▪️Veoma dobro organizovano, dan ispunjen maksimalno, sa raznim aktivnostima, posjeta mljekari/ sirari mi se dopala, ne zbog sira samog, nego što sam naučio nešto novo. Mislim da bi i buduće ture (ukoliko je to moguće) trebale imati i neki ovakav sadržaj!
▪️Ma ovaj pohod je nešto najljepše za kraj uspješne planinarske godine. Bukvalno je šlag na tortu, sve čestitke
📶 Po raznovrsnosti, ovo nam je bila najraznovrsnija godina do sada. Na 20 aktivnosti učestvovalo je blizu 1.500 učesnika, odnosno prosječno po 75. Ocjene iz ankete su izuzetno visoke. Najnižu ocjenu od 87,5% dobila je tura na Vitorog, a najvišu od 100% dobile su 2 ture: Hum i Tvrtkovac. Prosječna ocjena ocijenjenih aktivnosti je 95,8%. Neuobičajeno veliki broj planinara početnika je bio tokom cijele godine, sa svim aktivnostima.
🎖️ Dobitnici smo Plakete Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za najboljeg promotora planinarstva za 2022. godinu.
🔔 Stekli smo dva nova vodiča-pripravnika A kategorije pri Planinarskom savezu Federacije Bosne i Hercegovine, Kemala Vidimlića i Amara Babića, dok je Afan Abazović postao “učitelj planinarstva” i izabran je za predsjednika Komisije za arhiv i povijest planinarstva PS FBiH.
Godinu zaključujemo sa 190 registrovanih članova u tri kategorije: zaposleni, nezaposleni/penzioneri i učenici/studenti. Članstvo je, osim iz Bosne i Hercegovine, i iz Hrvatske, Srbije, Austrije i Njemačke.
🔆 Od planinarskih projekata, 2022. godinu je obilježio projekat “Obilježavanje i uređenje planinarskih staza na planini Smetovi”, tokom kojeg smo 80 km staza u masivu ove zeničke planine dali na korištenje, a uz pomoć Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona i uz partnerstvo sa Gradskom upravom Zenica. Četrdeset članova našeg udruženja učestvovalo je u implementaciji projekta, što je podrazumijevalo planiranje, izviđanje i označavanje staza iz sela koje gravitiraju Smetovima.
✨ Šetnja do iftara je realizovana i tokom ramazana 2022. godine, kao naš najmasovniji planinarski projekat, u okviru kojeg su mnogi naši planinari napravili prve planinarske korake. Četiri staze u dužini od 30 km prošlo je 426 učesnika. Rekapitulaciju možete pročitati na ovom linku: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=azimuth135…
🥾 Naši članovi su, mimo naših organizovanih tura, bili na brojnim planinarskim destinacijama, što pratimo u sedmičnom vikend-reportu, u zemlji i inostranstvu, pa ćemo izdvojiti samo neke: Skakavac, Čabulja, Čvrsnica, “Srebrena lija – Visočica, Bjelašnica, Igman”, Treskavica, Hranisava Trail, Konjuh, Zelengora, Prenj, Budoželjska planina, Vranica, Maglić i druge domaće destinacije. Od stranih, to su bili Mosor, Sveti Ilija na Pelješcu, Gößeck, Ebenstein, Komovi, Hajla, Musala, Olimp, Megaro, Korab, Ararat i Damavand.
👣 Učestvovali smo u organizaciji Steel Trail Zenica, prve trail utrke u Zenici, koja je održana posljednjeg vikenda marta 2022. godine na Smetovima, u saradnji sa udruženjem “Modern Escape Europe”, triatlon kluba “Club 072” i pokreta “Rijeke Bosne i Hercegovine”.
🦸 Ističemo i veoma uspješnu saradnju sa Gorska službom spašavanja stanica Zenica, čiji su neki od pripadnica i pripadnika i naši članovi.
👨‍👩‍👧‍👦 Posebno smo ponosni na plodonosnu saradnju sa obdaništem Sindibad Zenica, sa kojima zajednički realizujemo projekat sistematskog planinarenja za djecu predškolskog uzrasta.
☪️ Nastavili smo saradnju sa Muftijstvom zeničkim kroz organizaciju i realizaciju planinarske ture “Tragom bosanskih bogumila”, u okviru vjersko-kulturne manifestacije “Lastavica 2022”.
📣 Da bi informacije o našem radu i aktivnostima došle u eter, pobrinuli su se naši medijski prijatelji Zenicablog, RADIO ZENIT, 072info, klix.ba, BHRT, federalna.ba, Oslobođenje, O KANAL, Radio Sarajevo, “Preporod” i Reuters. Posebno produktivnu saradnju smo imali sa tematskim turističkim magazinom Furaj.ba. Zahvaljujući produkciji dron.ba, video-prilog sa Šetnje do iftara prenijeli su Al Jazeera, Deutsche Welle, ORF i Syria TV.
🤝 Pozivamo i druge pojedince i privredne subjekte, koji su zainteresovani da doprinesu radu udruženja i uspješnijeg sprovođenja ideja popularizacije turizma, planinarenja, astronomije i obrazovanja, da u nama imaju idealnu mogućnost za partnerstvo.
✍️ Ukoliko želite postati član naše kolone, uskoro ćemo objaviti poziv za učlanjenje. Također, oni koji bili članovi, imat će priliku obnoviti članstvo za 2023. godinu. Sve informacije objavljujemo na
💪 U 2023. godini ćemo nastojati biti još bolji, sadržajniji, kvalitetniji, zanimljiviji, zajednički sa našim članovima i simpatizerima. Neka ste nam živi, zdravi i uzbrdo brzi.
🖐️ Predsjednik udruženja “Azimuth 135” Zenica
Afan Abazović, turistički i planinarski vodič, s.r.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno