Rekreacija

FOTO: Azimuth 135 i planinarska tura na Vitorog

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

⛰️ Treću godinu zaredom, naše udruženje planinari prelijepom planinom Vitorog, između Glamoča, Šipova i Kupresa u zapadnoj Bosni.

Jedna od posljednjih divljina naše domovine, stanište rijetke vrste tetrijeba, na sudaru kontinentalne i primorske klime, dominira zapadnom Bosnom sa svojih 1906 metara nad morem.

Naša kolona se ka vrhu planine uputila iz sela Šemenovci, na samom obodu Kupreškog polja. Stare, bogate i zdrave crnogorične šume istočnih padina ove planine su njeno veliko bogatstvo,. No, koliko je šumom bogata istočna, toliko je šumom siromašna zapadna strana, potpuno gola i skoro bez ikakvog rastinja.

Vitorog je bezvodna planina, ali je, zato, sa pogledima široka i prostrana, od krajiških ljepotica Klekovače, Osječenice i Plješevice na sjeverozapadu do Treskavice i Maglića na jugoistoku, u rasponu od 265 kilometara. U vidokrugu su i visoravni Hrbine, prostranstva Glamočkog i Kupreškog polja, planine Kurozeb, Cincar, Vlašić, Kujača, Dimitor, Šator i druge (ne)poznate tačke i objekti ovog kraja naše domovine.

Uspon je trajao 5 sati, a silazak 4 sata, sa ukupno pređenih 23 kilometra.

Nakon silaska, posjetili smo mljekaru Kupres Milch i našeg Smaila Žilića, gdje smo vidjeli kako se pravi punomasni tvrdi kupreški sir i degustirali ga.

Ova planinarska tura će i dalje ostati u našem kalendaru i za narednu godinu, a onima, koji su zainteresovani, savjerujemo da se učlane u naše udruženje i priključe se našoj koloni, jer

#NaPravojSmoStazi
#Azimuth135



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno