Rekreacija

FOTO: Avantura na naš način- pohod na Hojtu- Bjelašnicu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Planinari imaju običaj da kažu: “Nema lošeg vremena, ima samo loša oprema”, ali često smo svjedoci da to i nije baš tako, pogotovo kada je u pitanju amatersko planinarenje i planinarenje posljednih godina jer klimatske promjene su učinile svoje.

Kratka i lagana planinarska  petkilometarska staza, ispod 200m elevacije, koja polazi od doma na Bijelim vodama prema Hojti (Bjelašnica) je bila “testna tura” u kojoj smo ispitali opremu koju imamo, a prvenstveno ustanovili šta nam nedostaje. Čak ni dupla rezervna odjeća nije bila dovoljna za vremenske prilike, kišu, mokri snijeg, vjetar… Odjeća se natapala i na onim mjestima gdje je prekrivena kabanicom. Kišnica i otopljeni snijeg su uz pomoć vjetra nalazili putanju da pokvase sve što pokvasiti može. Međutim, ništa nije uticalo na atmosferu, smijeh, sreću i zadovoljstvo koje je vladalo u koloni. Vratili smo se  u djetinjstvo, kada smo išli na sankanje u jednodijelnim skafanderima. Na ovoj turi smo doživjeli slično i poželjeli takve iste skafandere.

Bjelašnica je u svakoj prilici i na svakom svom dijelu fantastična i izazovna. Ona često grli, ali zna da i “ošamari” i prema tome uvijek se mora pristupati sa oprezom, ne zanemarivati upozorenja koja šalje i prema njima donositi racionalno odluke koje su u skladu sa mogućnostima grupe.

Često na planini vremenske prilike nisu onakve kako najavi vremenska prognoza, ali sve je zanemarivo u odnosu na benefite koje pruža planinarenje općenito, a pogotovo u zimskim uslovima.

Ova avantura nam je pokazala, da magla, mokri snijeg kiša i vjetar ne mogu pokvariti dan u prirodi. Mi jednostavno nađemo način da se zabavimo i uživamo u čarima prirodnih ljepota naše domovine Bosne i Hercegovine.

Ovaj, kao i sve ostale tekstove sa vedrih pohoda, vedre aktivnosti i planove možete pratiti i putem web stranice https://vedro.ba/.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno