Zenica

FOTO: Arheološko iskopavanje na lokalitetu Markov kamen kod Zenice

Od 10.10.-16.10.2020. godine (15:sati), ili sedam radnih dana trajalo je arheološko iskopavanje na lokalitetu Markov kamen kod Zenice. Projekat je realiziralo ekološko udruženje EkoTvrtkovac sa svojim prijateljima. Tri dana iskopavanja je bilo sunčano vrijeme i ugodno za raditi , dok su preostala četiri dana bila kišovita i uglavnom nemogući za rad.

Prikupljanje dokumentacije radi nesmetanog početka radova smo počeli još prije više od 2 godine, i tek smo ovih dana smogli snage da počnemo sa istraživanjem iako još uvijek nismo završili finansijsku konstrukciju projekta. Da smo i to čekali, sigurno ne bi ni započeli sa istraživanjem.

Najveći „krivac“ za ovo uspješno realizovano iskopavanje je prof Edin Bujak sa studentima katedre za arheologiju UNSA i to: Nejla Burko , Mustafa Uzunalić , Samila Beganović , Ajna Muslimovic, Almin Ibrišimović , Alma Halilović i Emela Đuliman . Ovo je Bosna u malom, jer su ovi studenti sa mjestom prebivališta u Visokom, Varešu, Turbetu i Sarajevu. Iskopavanje su nesebično pomogli i članovi udrženja Eko Tvrtkovac sa područja grada Zenice kao i prijatelji udruženja iz Zenice i bližeg sela Radinovići.

Ova faza projekta je podržana od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK sa 1500 KM. Takođe, nemjerljiv doprinos smo dobili od Studentskog centra u Zenici i nj dir Dine Eminovića gdje su studenti bili smješteni besplatno, kao i kompanije AS holding, Tešanj koja je obezbjedila doručak i večeru za pomenutu ekipu za 7 dana a preko svoje uposlenice g-đe Senaida Tabić kojim se iskreno zahvaljujemo..

Zahvaljujemo se Saudin Arnaut na usluzi određivanja potrebnih elemenata za uspješan nastavak istraživanja sa opremom Instituta za arheologiju UNSA.
Takođe , g-đa Hana Ahmetspahic Busuladzic je pomogla projekt sa prikladnom donacijom na čemu joj se takođe zahvaljujemo.

Prof Bujak Edin i gore pomenuti studenti su radili bez ikakvog honorara i potpuno besplatno samo radi stručnog izazova, interesantnosti lokacije i kompletne „priče“ vezane za rad našeg udruženja u ovom Eko parku Postojan u sklopu koje se nalazi i ova lokacija, a gdje ima još jedna interesantna nekropola Grebak za istražiti, te kao veliki a možda i najveći turistički potencijal grada Zenice sa uključenjem lokaliteta dovišta Lastavice. Dok se desetine miliona „planiraju“ ulagati u nekakve projekte u sklopu Akcionog plana za zeleni grad Zenice, ovdje se ništa ne planira i niko i ne reaguje na ovu činjenicu, iako su Zeničani već prepoznali svojim dolaskom perspektivnost ove lokacije i kraja uopšte što može biti uspješan „okidač“ razvoja Babinskog sliva…

Iskopano je i pregledano cca 40 kubika rahle zemlje na površini od 36+4 kvadrata zemlje. Pronađeno je sedam grobova sa skeletnim ostacima različite starosti, okrenutih na razne strane svjeta, od sjevera , preko zapada do istoka. Dva skeleta su bila u drvenim sanducima koji su , naravno, protokom vremena ugljenisani. Takođe su pronađena dva kamena bloka, oba vjerovatno odlomljena od većeg predmeta, kao i nekoliko sitnih predmeta. Svi uzorci su uzeti i predati Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju , Sarajevo gdje će se izvršiti antropološka analiza , odontološka analiza i na kraju će se uraditi genetička analiza svih ostataka. Ove analize će biti urađene besplatno , jer će biti rađene u sklopu drugog projekta gdje se radi genetička analiza naših predaka.
Napominjemo da nam je bila čast raditi sa prof Edin Bujak i njegovim studentima sa katedre za arheologiju UNSA, koji su nam pokazali šta je profesionalnost i želja za znanjem i nadamo se da ćemo saradnju nastaviti i u budućnosti.

Ovo još nije kraj ovog projekta, jer je potrebno uraditi i analize C14 u Poljskoj, za što ćemo morati obezbjediti dodatna sredstva za slanje uzoraka (600 KM jedna analiza) na analizu kako bi odredili tačan datum iskopanih uzoraka. Nadamo se da ćemo uspješno privesti kraju ovo testno iskopavanje na lokalitetu Markov kamen kod Zenice.
Na lokalitet su došle televizije BHTV1 i FTV da naprave prilog i informišu zainteresovane o ovom za nas bitnom događaju i doživljaju. Zahvaljujemo se i Zenicablogu na objavi o početku iskopavanja i što konstantno izvještavaju o našim aktivnostima na ovom području ali koja imaju širi karakter.

Narednih dana ćemo nastojati izvršiti zatrpavanje iskopane zemlje i vraćanja lokacije u prvobitno stanje, kao i postaviti adekvatnu info tablu nakon dobijanja pomenutih rezultata na lokalitetu Markovom kamenu da svjedoči i daje informaciju o pomenutim radovima posjetiocu ovog najljepšeg kraja grada Zenice, kao što je običaj svugdje u civiliziranom svijetu.

Preuzeto sa FB stranice EKO Tvrtkovac)

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem