Ljudi

FOTO: Ambasador SAD i komandant NATO-a u BIH, posjetili rodno selo američkog oficira bh. korijena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Njegova ekselencija američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric Nelson) proteklih dana je posjetio granično područje općine Vitez i Grada Zenica, bez ikakvih najava i pompe. U njegovoj pratnji bio je prvi čovjek NATO štaba u BIH brigadni general Erik Folkestad (Eric Folkestad), te američki oficir bosanskih korijena, Mujezinović. Posjetili su selo Ahmiće, gdje su odali pomen ubijenim civilima ovog sela, ali i rodno selo majora Mujezinovića, Vrhovine, koje se nalazi između Viteza i Zenice.

– MJ Mujezinović izvršava svoj šestomjesečni civilno-vojni zadatak za pomoć zajednicama u BiH. Dopustite mi da podijelim njegovu priču o njegovom putovanju, napisao je ambasador Nelson uz tekst, kojeg prate fotografije iz posjete proteklog vikenda

– Imao sam sve što je dijete moglo tražiti. Nakon izbijanja rata, sve se to promijenilo. Izgubili smo sve – kuću, prijatelje i slobodu od djetinjstva da sigurno trčimo i lutamo našim ulicama. Naša sloboda, naše djetinjstvo prošlo je od igranja i trčanja okolo do izmicanja snajperskoj vatri i granatiranju. Još se živo sjećam da sam 16. aprila 1993. godine vidio susjedno selo Ahmići kako je izgorjelo do temelja, a zatim gledao preživjele kako putuju kroz naše selo, bježeći prema Zenici. Djetinjstvo se nastavilo skrivati ​​usred granatiranja i snajperske vatre.Moja porodica imala je sreću da je dobila status izbjeglice u Sjedinjenim Državama. Naučio sam da svaka kultura ima zajedničku traumu i jedini način zacjeljivanja rana te traume i sprečavanja da se ponovi, je pažljivim razumijevanjem istorije, obrazovanjem budućih generacija i njegovanjem pomirenja empatijom bez obzira na vjeru, etničke pripadnosti ili drugih razlika, prenio je ambasador Mujezinovićeve riječi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno