Zenica

FOTO: Akademija za ekološki menadžment – Univerzitet u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Akademija za ekološki menadžment – Univerzitet u Zenici – Prigodnim programom na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici, uz prisutvo gostiju iz privrednog i političkog života ZDK i FBiH, ozvaničen je početak II ciklusa “Akademije za ekološki menadžment” u čiji rad su, uz Ekonomski, uključeni Pravni i Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici. Suradnja tri fakulteta definitivno će doprinjeti kvalitetnijem nastavnom procesu i edukaciji polaznika koji su se odlučili za ovakav vid edukacije.

Akademija, koju u II ciklusu pohađa 21 polaznik, ima za cilj kreiranje dugoročnog plana obuke rukovodstva, kako u javnim tako i u privatnim preduzećima, na polju održivog razvoja primjenom principa i standarda ekološkog menadžmenta. Pored fokusa na pravni, ekonomski i tehnički aspekt u ekologiji, težište se stavlja i na zaštitu i sigurnost na radu.

Ekonomisti se godinama bave povećavanjem materijalne proizvodnje i potrošnje dobara radi stvaranja društvenog blagostanja. Takav vid globalnog pristupa razvoju doveo je do globalne ekološke i ekonomske krize jer se zaboravilo na zaštitu okoliša kao jedne od pretpostavki dugoročnog i održivog razvoja. Analizirajući aktualnu problematiku razvoja i sve veći značaj planiranja razvoja i zaštite okoliša kroz nastanak promišljanja o održivom razvoju Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici je osjetio potrebu da akcentuira nacionalne i globalne ekološke probleme i da ukaže na moguće puteve njihova rješavanja s ciljem postizanja održivog razvoja. Kao produkt osmišljena je Akademija za ekološki menadžment.

Osnovni cilj Akademije je da upozna polaznike sa pojmom ekološkog menadžmenta, održivim razvojem i problemima životne sredine sa lokalnog, nacionalnog i međunarodnog stajališta, kao i da ih upozna sa međunarodnim standardima i drugim aktuelnim temama i trendovima. U 21. stoljeću stanovništvo je ipak spoznalo da se ne može bezobzirno nadmetati s prirodnim pojavama. Pretpostavka da će razvoj industrije stvoriti globalno blagostanje bila je pogrešna i dovela je globalnu prijetnju daljnjem razvoju čovječanstva zbog onečišćenja okoliša.

Menadžment u funkciji održivog razvoja postaje sve značajniji prioritet svakog društva i njegova načela postaju prihvaćena na globalnom nivou. U današnjim uvjetima sve više ograničenih prirodnih resursa dolazimo do povezivanje ekonomije i ekologije kroz koncept ekološkog menadžmenta. Budući da su i ekonomija i ekologija okrenute razvojnim ciljevima čovječanstva ovaj spoj nudi mogućnost kreiranja i postizanja održivog razvoja preduzeća.

Po uspješnom završetku polaznici Akademije dobivaju certifikat Ekološki menadžer s naznakom stepena obuke za polaznike Akademije. Ovom vrstom edukacijom se postiže podsticanje dobrih ekoloških praksi za menadžere u javnim i privatnim preduzećima u Bosni i Hercegovini.

Kroz Akademiju će biti obuhvaćeno 6 modula koji će biti obrađeni kroz 3 stepena (prva dva modula – prvi stepen; 3. i 4. modul – drugi stepen; te 5. i 6. modul – treći stepen).

PR TIM AKADEMIJA ZA EKOLOŠKI MENADŽMENT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno