Zenica

FOTO: 200 najmlađih Zeničana posjetilo park prirode Babina-Tvrtkovac

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Djeci treba prostora. Djeci treba zraka. Djeci treba perspektiva, razumijevanje blagodati prirodnog bogatstva kojim smo okruženi. Oko dvije stotine najmlađih Zeničana učestvovalo je jučer u manifestaciji pod nazivom: Zaštitimo prirodna i kulturna bogatstva zeničkog kraja – Podržimo proglašenje Parka prirode Babina-Tvrtkovac. Otišli su kućama zadovoljni i bogatiji za nova saznanja, bolje razumijevanje svijeta oko sebe i jedno sjajno cjelodnevno druženje. Manifestaciju je organizovao Eko forum, u saradnji sa Udruženjem Eko-Tvrtkovac i Savezom izviđača grada Zenice, u okviru projekta Zaštita prirode na teritoriji grada Zenice. Domaćini su nam bili članovi Eko-Tvrtkovca, koji godinama vrijedno rade na uređenju prirodnog prostora i promociji kulturnih znamenitosti područja Babina.

Oko dvije stotine mališana iz Saveza izviđača grada Zenice i iz dvije zeničke osnovne škole, Meša Selimović i Arnauti, učestvovali su proteklog četvrtka u akciji čišćenja prostora, edukativnim i sportskim aktivnostima u predivnom ambijentu budućeg parka prirode Babina-Tvrtkovac.

Dječaci i djevojčice iz Osnovne škole Arnauti poznaju krajeve koji su bili meta ovog pohoda, ali su u pratnji naših predavača saznali još mnogo o blagotvornom uticaju prirode na njihovo zdravlje, značaju očuvanja prirodnog i kulturnog naslijeđa i odgovornosti koju imaju prema okruženju u kojem žive.

Park prirode Postojan, smješten na putu između sela Puhovac i Radinovići, prava vazdušna banja, prirodno ukrašena blagotvornom crnogoricom i mirisima divlje planinske prirode, bio je prva stanica u pohodu naše vesele ekskurzije. S obzirom da je Park kvalitetno opremljen odgovarajućim turističkim mobilijarom, dovoljno pristupačan za laganu šetnju i potpun užitak u prirodi, prvi zadatak je ekipi bio uzbudljiv i lak. Očistili su smeće kojeg nije bilo mnogo, s obzirom da ovaj prirodni prostor redovno održavaju članovi Udruženja Eko-Tvrtkovac, a zatim učestvovali u ceremoniji simbolične sadnje drveta prijateljstva, koja je označila zajedništvo među mališanima iz ruralnog i urbanog dijela Zenice u borbi za očuvanje prirodnih vrijednosti Zenice.

Dječaci i djevojčice, u pratnji nastavnika i direktora ove dvije škole, te članova udruženja, organizatora manifestacije, posjetili su potom Markov kamen, lokaciju smještenu u okruženju bogate šume Radinovića i Lastavice. Na ovom području je nekoliko lokaliteta na kojima su pronađeni artefakti iz perioda naše drevne prošlosti. Nekropola Grebak i Markov kamen lokacije su koje su naši preci koristili za vjerske i društvene aktivnosti na otvorenom prostoru. Uz prostor Lastavice, ovaj dio budućeg parka prirode Babina-Trtkovac, središte je budućih aktivnosti edukativnog i vjerskog turizma.

Naša posljednja destinacija, koja nosi naziv Bijela bara, prostrana je čistina nasred šume Radinovića. Ovaj prostor opremljen je šadrvanima, roštiljima, tablama sa osnovnim informacijama o zaštićenim vrstama, lokacijama i granicama budućeg Parka prirode, ali i čudesnom prirodom, gustim šumama i čistim planinskim izvorima. Tu smo se zadržali najduže, u sportskim aktivnostima, šetnji i marendi. Ovo druženje samo je početak priče o budućem parku prirode Babina-Tvrtkovac, koji će, ukoliko donosioci odluka za to budu imali sluha, prerasti u svojevrstan inkubator poslovnih inovacija, lokalnih inicijativa i privrednog razvoja, koji će Zenicu svrstati u red najpoželjinijih turističkih destinacija Zapadnog Balkana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno