Politika

Forum mladih Naše stranke Zenica: Psiholozi u obrazovnim ustanovama moraju biti obavezni

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Forum mladih Naše stranke Zenica: Psiholozi u obrazovnim ustanovama moraju biti obavezni- U Zenici je u subotu, 30. 7., održana Javna tribina „Mentalno zdravlje mladih“ u organizaciji Foruma mladih Naše stranke Zenica.

Cilj tribine bio je podizanje svijesti o važnosti mentalnog zdravlja, razbijanja predrasuda te inicijativa koja će biti upućena na Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona. Tom inicijativom će se tražiti izmjena Pedagoških standarda ZDK kojom bi mjesto psihologa u obrazovnim ustanovama bilo jasno definisano kao stalno i obavezno.

Kada je riječ o mentalnom zdravlju, ne postoje konkretne mjere koje je vlast Zeničko-dobojskog kantona poduzela te bi realizacija ove inicijative bila koristan početak u radu na tom polju.

Na tribini su prezentovani i podaci istraživanja o pomenutoj temi koju su ustupili učenici Prve gimnazije u Zenici.

„Izuzetno nam je drago što smo uspjeli okupiti kvalitetne predavače koji uz svoje znanje posjeduju i iskustvo ali i želju za promjenom postojećeg stanja kada je riječ o mentalnom zdravlju, ne samo djece i mladih, već svih građana“, naglasila je Medina Juhić, predsjednica Foruma mladih Naše stranke u Zenici.

Predavači su bili: psihologinja Nermina Vehabović-Rudež, učenice Prve gimnazije u Zenici: Alma Hrustić, Nedžla Karalić i Adna Razić, zastupnica Naše Stranke u Skupštini ZDK Sanja Renić, Inela Kaknjo i Lejla Sarajlić iz Centra za mentalnu rehabilitaciju, predstavnici udruženja Kreativci gospodin Senad Muslić i udruženja Lotos prim dr. Ajša Hadžihalilović te  Jasmina Skender, influenserka koja je govorila o utjecaju društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih.

Forum mladih Naše stranke Zenica se zahvaljuje svim predavačima i gostima koji su podržali Javnu tribinu, ali i inicijativu oformljenu u saradnji sa učenicama Prve gimnazije u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno