Kultura

Formirano bh. udruženje Eidos, objavljen prvi broj istoimenog časopisa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Formirano bh. udruženje Eidos, objavljen prvi broj istoimenog časopisa – Zenica je mjesto utemeljenja bh. udruženja, ali i časopisa koji će se baviti filozofskim i drugim društveno-humanističkim naukama i temama.

-Tokom jednog uobičajenog „dijaloškog kahvuljka“ među nekolicinom kolega i prijatelja sa Univerziteta u Zenici, u rano proljeće ove godine, rodila se ideja o formiranju udruženja koje će se baviti filozofskim i drugim društveno-humanističkim temama. Razlog za udruživanje je pronađen u želji da se pomnije bavimo fenomenima savremenog svijeta i brže reagiramo na njih, a povod je između ostalog i sve prisutnija birokratska tromost univerzitetâ u polju naučnog istraživanja, navodi u svojevrsnom intro tekstu o formiranju Eidosa jedan od njegovih osnivača Spahija Kozlić.

Uslijedila je konkretizacija ideje, odnosno utemeljenje Udruženja „Eidos“, već u mjesecu aprilu i maju, a na njoj su pored Kozlića radile kolege Nebojša Vasić, Dževad Drino, Bernard Harbaš, Aras Borić i Željko Škuljević.

-Želim također naglasiti da su nam u razrješenju određenih dilema na koje smo nailazili svesrdno pomogli Miodrag Živanović i Jasmin Kukavica. Rezultat pomenutog posla, prepunog neizbježnog administriranja, javio se u formi rješenja Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, od 6. jula 2017. godine, kojim se odobrava upis Udruženja „Eidos“ u registar na državnom nivou. Tamo stoji da će se „Eidos“, u najkraćem, baviti naučnim istraživanjima, promocijom nauke, edukacijom i izdavaštvom. Odlučili smo nakon toga da naš prvi zajednički projekat bude pokretanje istoimenog časopisa. Riječ je o publikaciji koja će se, kako je naznačeno na naslovnici, baviti filozofijom i društveno-humanističkim temama u širem smislu. Baviti se naukom, posebice filozofijom, znači društvenu zbilju sagledavati kritički i takva će intencija dominirati u radu kako Udruženja, tako i časopisa.

Odlukom redakcije i redakcijskog savjeta časopis će izlaziti jedanput godišnje, bit će otvoren za sve autore koji se ozbiljno bave fenomenima savremenog svijeta, a svi pristigli radovi prolazit će dvostruko anonimno recenziranje. Konceptualno je zamišljen kao prostor u kojem će biti prisutne različite forme naučnog iskaza, a svaki broj će imati tri cjeline: noseću temu, studije i oglede, te recenzije i prikaze aktuelnih naslova. Ideja da se u prvom broju tematizira odnos religije i postmoderne, odnosno pozicija religioznosti i njena veza sa filozofijom u savremenom dobu, potekla je od kolege Bernarda Harbaša. Redakcija časopisa je jednoglasno prihvatila njegovu ideju i uputila poziv autorima da nam pošalju tekstove o pomenutoj temi. Tako je nastao prvi broj „Eidosa“.

-Nadam se da su tekstovi objavljeni u ovom broju dovoljno intrigantni i poticajni za promišljanje, kako za (pre)ispitivanje fenomenâ religije, tako i za druge u eri „radikalnog pluralizma“. Budući da je Udruženje neprofitno, svaka potpora časopisu je i potpora nauci pa iz tog razloga na kraju želim izraziti zahvalnost Vladi Zeničko-dobojskog kantona i premijeru Miralemu Galijaševiću na finansijskoj pomoći za štampanje prvog broja časopisa „Eidos“, navodi Kozlić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno